Annons

Brittisk polis: "Samtliga offer vietnameser"

Den brittiska polisen bedömer nu att samtliga offer i lastbilstragedin i London där 39 människor hittades döda var vietnameser.
Ytterligare en man har delgivits misstanke om inblandning. Dessutom har två personer gripits i Vietnam.
Storbritannien • Publicerad 1 november 2019
Poliser vid lastbilen som containern var kopplad till när kropparna upptäcktes. Arkivbild.
Poliser vid lastbilen som containern var kopplad till när kropparna upptäcktes. Arkivbild.Foto: Alastair Grant/AP/TT

Brittisk polis misstänker att mannen, som är en 23-åring från Nordirland, förde lastbilscontainern till hamnen i belgiska Zeebrygge, varifrån den transporterades till hamnen öster om London, där kropparna inuti upptäcktes.

23-åringen delgavs formellt misstankarna i en domstol i Dublin på fredagsmorgonen, rapporterar det irländska public service-bolaget RTÉ. Dagen innan hade irländska myndigheter utfärdat en europeisk arresteringsorder gällande honom.

Annons

Misstankarna gäller 39 fall av motsvarande dråp, förberedelse till människohandel samt förberedelse till medhjälp till illegal invandring.

Globalt nätverk

Mannen som körde lastbilen som hämtade containern, en 25-årig man som också kommer från Nordirland, häktades i måndags. Han misstänks för 39 mord – inte dråp – samt för delaktighet i människohandel och pengatvätt.

Han greps kort efter det att brittiska myndigheter larmats om kropparna i containern, natten till den 23 oktober.

– Det här är ett globalt nätverk som ser till att ett stort antal migranter kommer till Storbritannien, sade en åklagare i samband med häktningen.

De döda inuti containern var 31 män och 8 kvinnor.

Sent på fredagen meddelade den brittiska polisen att samtliga personer som hittades döda i lastbilscontainern utanför London tros vara vietnamesiska medborgare.

I ett tidigt skede sade polisen att de döda sannolikt var kinesiska medborgare, vilket man senare tog tillbaka.

I Vietnam har myndigheterna också börjat utreda misstänkt människohandel. Två personer som misstänks för inblandning har gripits och flera har förhörts, meddelar den vietnamesiska polisen via sin hemsida.

Efterlyser två bröder

Brittiska myndigheter meddelar att man står i kontakt med sina vietnamesiska kollegor samt med ett antal familjer. Man tror sig ha hittat anhöriga till flera av offren.

Brittisk polis efterlyser ytterligare två nordirländska män – två bröder, 39 och 40 år gamla. De misstänks båda för dråp och människosmuggling.

Annons

Polisen har pratat med en av dem i telefon men säger att de behöver prata med båda bröderna ansikte mot ansikte. De uppmanar dem att överlämna sig själva.

– Ni måste båda två anmäla er och hjälpa till i utredningen, säger polisinspektör Daniel Stoten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons