Väg 25 öppen för trafik – men begränsad framkomlighet

Kalmar Artikeln publicerades
Efter olyckan la sig lastbilen på sidan över vägbanan.
Foto: Helmuth Petersson
Efter olyckan la sig lastbilen på sidan över vägbanan.

Tidigt på torsdagsmorgonen kolliderade en lastbil och en personbil på väg 25 utanför Smedby. Två personer har förts till sjukhus med allvarliga skador. Vägen var helt avstängd i samband med att lastbilen bärgades.

Larmet om trafikolyckan, som ska ha inträffat strax söder om Smedby, kom klockan 05.07. Enligt trygghets- och larmcentralen ska lastbilen ha kört in i vajerräcket och sedan frontalkrockat med en personbil. Personbilen voltade sedan ut på en åker och hamnade på taket. En längre sträcka vajerräcke ska vara nerkört.

– Det verkar ha varit en ordentlig kollision. Personbilen anträffades på taket och lastbilen la sig på sidan, säger Tony Nilsson, larmoperatör på trygghets- och larmcentralen.

Två personer skadades. Chauffören i lastbilen ska ha varit ute ur bilen när styrkorna kom till platsen.

– Båda personerna i personbilen var fastklämda och de är uttagna och förda till sjukhus. Lastbilschauffören var oskadd men chockad, säger Tony Nilsson.

Enligt Region Kalmar län skadades båda personerna som fördes till sjukhus allvarligt. Det rör sig om en man i 20-årsåldern och en man i 50-årsåldern. Båda är hemmahörande i södra Kalmar län och har lagts in på intensivvårdsavdelning.

Efter olyckan stängdes vägen av i båda riktningarna, från Tingby till Trafikplats Dörbylund. Cirka en kilometer av mitträcket, i västergående riktning, ska ha blivit kraftigt påverkat i samband med olyckan.

Enligt polisen kommer det dröja innan vägen öppnas.

– Det kommer att vara avstängt under morgonen och dagen. Bärgningsarbetet väntas dröja flera timmar eftersom det är komplicerat för bärgarna att få bort fordonet. Vi är på plats och leder om trafiken via Smedby, säger Katarina Rusin, presstalesperson på polisens ledningscentral.

Strax före klockan 11 hade polisen lämnat platsen och lämnat över trafikhanteringen till Trafikverket.

– Vi upprättar en anmälan om trafikolycka och sedan får trafikutredningen visa på om det föreligger något brott, säger Katarina Rusin.

När tidningen pratar med Trafikverkets pressjour vid 16-tiden var vägen åter öppen för trafik. Det ska dock vara begränsad framkomlighet på grund av saneringsarbete.

Orsaken till att vägen var avstängd under så många timmar ska vara att saneringsarbetet tog tid. Trygghets- och larmcentralen ska det inte ha varit något läckage från lastbilen, som blockerade vägen helt. Däremot arbetade räddningstjänsten med att förhindra ett eventuellt bränsleläckage från bilen.

Det ska även ha legat mycket gods från lastbilen på vägen, dock inget farligt gods. Vakter är på plats för att se till att inget gods stjäls, då det enligt trygghets- och larmcentralen uppges vara värdefull last som lastbilen transporterat.

Bärgningsarbetet är komplicerat och drar ut på tiden.
Foto: Mats Holmertz
Bärgningsarbetet är komplicerat och drar ut på tiden.