Annons

Larm om fler bortförda barn

Brott • Publicerad 6 oktober 2020
Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck gör bedömningen att totalt 48 personer från Sverige blivit bortförda eller kvarhållna i ett annat land de senaste fyra månaderna, varav 41 barn. Arkivbild.
Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck gör bedömningen att totalt 48 personer från Sverige blivit bortförda eller kvarhållna i ett annat land de senaste fyra månaderna, varav 41 barn. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Fler barn förs utomlands av hedersrelaterade skäl – under perioden juni till september i år utsattes ett 40-tal barn från Sverige för detta, bedömer Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Det kan handla om resor som görs inför tvångsgifte, könsstympning eller så kallade uppfostringsresor, rapporterar Kvällsposten.

Annons

Kompetensteamets stödtelefonlinje får allt fler samtal. Utifrån dem görs bedömningen att totalt 48 personer blivit bortförda eller kvarhållna i ett annat land de senaste fyra månaderna, varav 41 barn. Motsvarande period 2019 var det totalt 25 personer, varav 19 barn.

– Räknar vi in misstankar eller oro så är det fler, men detta är sådana som vi utifrån de samtal vi får in vet är bortförda eller kvarhållna. Det kan vara att de inte kommit till skolan eller att de yrkesverksamma som ringer oss specifikt haft kontakt med barn som bett om hjälp hem, säger Matilda Eriksson, sakkunnig utredare på nationella kompetensteamet, till tidningen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons