Lärare jammar och får ny inspiration

- Kan jag få ett a?
Undrar Lotta Astner och stämmer fiolen, innan hon
och de andra drar i gång en irländsk polka
Nyheter • Publicerad 19 november 2003
Musiklärarna i Mörbylånga kommuns musikskola träffas och spelar tillsammans i skolan varje onsdag, från vänster på bilden ses Jan Carlsson, Lotta Astner, Rolf Lindgren, Michael Jildestad, Jan-Olof Arnér och Eva Runefors. 
Foto: Anders Johansson
Musiklärarna i Mörbylånga kommuns musikskola träffas och spelar tillsammans i skolan varje onsdag, från vänster på bilden ses Jan Carlsson, Lotta Astner, Rolf Lindgren, Michael Jildestad, Jan-Olof Arnér och Eva Runefors. Foto: Anders JohanssonFoto: 

Det är spelning i musikrummet

i Färjestadens skola. Men inte en enda elev syns till. Bara musikskolans lärare som jammar och

spelar.

Det svänger om musiken, och chefen för Mörbylånga musikskola, Jan Carlsson, knäpper på gitarren och stampar takten i strumplästen, medan en blek höstsol tar sig in genom fönstret som ett slags ackompanjemang.

Här träffas alla musiklärarna en gång i veckan, varje onsdagsförmiddag, för att spela tillsammans. Musikskolechefen Jan Carlsson ser det som en stimulans, inspiration och viktig fortbildning för lärarna, som ofta byter instrument med varandra för att prova på något nytt och få nya impulser.

- På musikträffarna förbereder vi oss också för de musikkaféer som skolan anordnar varje månad, berättar Jan Carlsson.

Musiklärare är ensamvargar

Sedan 1998 har lärarna i Mörbylånga musikskola spelat ihop. Spelningarna innebär en gemenskap som betyder mycket för dem.

- Det är roligt att spela tillsammans, säger Lotta Astner.

- Musiklärare är ensamvargar. Vi arbetar var och en på sitt håll och ses inte mer under veckorna, säger Michael Jildestad.

- De här stunderna är viktiga för undervisningen. Jag hinner spela väldigt lite utöver min undervisning, säger Rolf Lindgren.

- Det är viktigt att träffa kollegor. Jag är kyrkomusiker i Torslunda och står med ett ben i skolan och ett i kyrkan, så jag har förmånen att träffa många människor i olika åldrar, i både glädje och sorg, något som gett mig mycket erfarenhet, säger Eva Runefors som arbetat på skolan sedan 1970-talet och får ny inspiration genom spelningarna med kollegorna.

- Jag ser fram emot onsdagsförmiddagarna, det är mycket positivt att träffa kollegorna på det här sättet, tycker också Jan-Olof Arnér.

- Jag har inte haft kollegor på den dag jag minns. Det är jättekul med kollegor, säger Anette Aldén, musikterapeut.

Lärarna är också glada åt den utåtriktade verksamheten med musikkafeer som funnits i tre till fyra år.

Ungefär en gång i månaden spelar lärare och elever tillsammans på olika platser i kommunen. Det brukar bli fyra musikkafeer per termin, i samarbete med kommunens hembygdsföreningar.

- Föreningarna får boka in sig, så kommer vi ut och spelar. Tanken är att vi ska sprida musikkafeerna till alla kommundelar, säger Jan Carlsson.

Fler vill boka spelningar

Hittills har ett tiotal av kommunens hembygdsföreningar nappat på samarbetet.

- Musikskolan åker ut till folket, i stället för tvärtom, det är jättebra, tycker Michael Jildestad.

Efterfrågan på underhållning från musikskolan ökar också. Allt fler vill boka spelningar av elever och lärare.

I kväll är det dags för ännu ett musikkafé, den här gången i samarbete med Torslunda hembygdsförening.

Det märks att musikskolechefen är stolt över musikkafeerna. Han ser dem bland annat som ett sätt att ge eleverna meningsfulla mål att se fram emot under utbildningen.

- Barn har inte den insikten, när de håller på och spelar, att om jag övar mycket nu så blir jag duktig om tre år. De vill ha roligt i nuet.

Uppskattat på orten

Musikkafeerna är också ett sätt att ge eleverna råg i ryggen och lite vana vid att uppträda.

- Genom att lärarna är med behöver de inte känna sig så utlämnade när de ska stå och spela bland folk, säger Rolf Lindgren.

På musikkafeerna får ofta en eller flera elever från den aktuella orten framträda.

- Dessutom har vi ibland med en lokal folkmelodi på repertoaren. Det finns en mängd gamla visor som bevarats från olika orter på Öland, berättar Jan Carlsson.

Musikkafeerna är ofta uppskattade bland ortsborna.

- Ibland kommer det kanske bara 30 personer, säger Jan Carlsson. Men ofta kan det vara knökafullt i i församlingsgården.

Tina Jeppsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.