Annons

Länsstyrelsen: Grönt ljus för Triton vindpark

Ekonomi • Publicerad 8 juni 2023
Den planerade vindkraftparken Triton blir om den byggs med sina 1,5 gigawatt betydligt större än dagens största havsbaserade vindkraftpark i Sverige: Lillgrund utanför Bunkeflostrand, med en toppeffekt på 110 megawatt. Arkivbild
Den planerade vindkraftparken Triton blir om den byggs med sina 1,5 gigawatt betydligt större än dagens största havsbaserade vindkraftpark i Sverige: Lillgrund utanför Bunkeflostrand, med en toppeffekt på 110 megawatt. ArkivbildFoto: Johan Nilsson/TT

Den havsbaserade vindparken Triton kan få tillstånd att byggas, meddelar Länsstyrelsen i Skåne, skriver energibolaget OX2 i ett pressmeddelande.

"OX2 och Ingka Investments välkomnar beslutet och om regeringen ger sitt slutliga godkännande kan parken börja byggas 2027 utan subventioner", skriver bolaget.

Annons

OX2 påbörjade i slutet av 2022 en ansökan om koncession för nätanslutning för Triton till det skånska elnätet.

Vindparken ska ligga 23 kilometer utanför den skånska kusten och får enligt planerna en kapacitet på 1,5 gigawatt, vilket på årsbasis ger upp till 7 terawattimmar. Det motsvarar ungefär hälften av Skånes elkonsumtion, enligt OX2.

"Med en skyndsam tillståndsprocess kan vi vara i produktion innan 2030", säger Frederik de Jong, chef för förnybar energi på delägaren Ingka Investments, enligt pressmeddelandet.

Ingka Investments är en del av Ikeasfären.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons