Annons

Långa straff yrkas för misstänkt hedersmord

Åklagaren Lindha Strömberg yrkar på långa straff för en man och hans två söner som åtalats för att ha knivmördat en man på en buss i Kiruna i somras. Ett hedersmotiv ligger bakom mordet, enligt åklagaren.
Brott • Publicerad 27 november 2020
Åklagare Lindha Strömberg yrkar på långa straff för de tre tilltalade för mordet i Kiruna den 15 juli i år. Arkivbild.
Åklagare Lindha Strömberg yrkar på långa straff för de tre tilltalade för mordet i Kiruna den 15 juli i år. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Lindha Strömberg yrkade under den avslutande förhandlingsdagen i tingsrätten under fredagen på att den 47-årige pappan ska dömas till livstids fängelse för mord.

Även för hans två söner, 17 och 15 år gamla, yrkade Strömberg på stränga straff.

Annons

– Gällande den 17-åriga killen yrkar vi på tio års fängelse, där menar vi att straffvärdet är för högt för sluten ungdomsvård, utan han ska få fängelse, säger hon till SVT Nyheter Norrbotten.

– När det gäller den 15-åriga pojken yrkar vi på fyra års sluten ungdomsvård.

Kraftigt övervåld

Påföljden är max för hans ålder.

Pappan och hans två söner har enligt åtalet dödat den 20-årige mannen genom att jaga in honom på en buss i centrala Kiruna och slå och sparka honom samt hugga honom med kniv.

– Det var ett kraftigt övervåld, rättsläkaren har hittat 99 hugg, sade Lindha Strömberg till TT i samband med åtalet.

Samtliga tilltalade har nekat till brott under huvudförhandlingen. 15-åringen erkänner att han utövade våld men hävdar att han gjorde det i nödvärn.

Att det skulle ha funnits ett hedersrelaterat motiv tillbakavisas helt.

Hedersmotiv

Lindha Stromberg anser dock att så är fallet.

Offret och pappans hustru arbetade på samma arbetsplats, och motivet för brottet var just att bevara familjens heder, sade hon till TT i samband med åtalet.

– Det är grundat i att pappan har fått för sig att hans fru haft en relation med målsäganden. Det har pågått under ganska lång tid, att han varit utanför arbetet. Sedan har han tagit med sig sönerna på det här. Jag menar att det tyder på hedersmotiv när man tar med sig familjemedlemmar, sade Strömberg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons