Annons

Lång väg till uppgörelse om asylpolitik

Moderaterna tycker att migrationskommittén arbetar för långsamt.
Andra partier anser att arbetet med Sveriges framtida migrationspolitik går framåt.
Politik • Publicerad 4 mars 2020
Migranter i Turkiet på väg mot gränsen till Grekland och gränsövergången Pazarakule, Edirne. Arkivbild
Migranter i Turkiet på väg mot gränsen till Grekland och gränsövergången Pazarakule, Edirne. ArkivbildFoto: Emre Tazegul

Halva tiden har nu gått för kommittén som i augusti ska vara klar med ett betänkande om en framtida migrationspolitik för Sverige.

Vid onsdagens möte fokuserade partierna på de frågor regeringen beställt svar på i kommitténs direktiv. De handlar om längden på tidsbegränsade uppehållstillstånd, krav för att få permanent uppehållstillstånd, regler för anhöriginvandring och möjligt att få stanna i Sverige av humanitära skäl.

Annons

– Det är ett generellt problem att ledamöterna inte vill ta ställning. Det gör att det går väldigt långsamt, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Ta upp fler frågor

Hon vill få tid att även diskutera förslag som ligger utanför regeringens direktiv, till exempel volymmål, åtgärder för att asylsökande med avslag återvänder, samt förslag på att skyddsbehövande inte ska ha direkt tillgång till all välfärd utan behöva kvalificera sig.

Malmer Stenergard undrar om regeringen försöker fördröja i syfte att inga fler frågor ska kunna behandlas.

– Var det bara tomma ord från regeringen att vi skulle ha möjlighet att lyfta in egna frågor, säger hon.

Moderaterna är också kritiska till att migrationskommittén är på väg mot vad man menar är en alltför generös migrationspolitik.

Kommitténs sekretariat bedömer att de förslag som just nu ligger på bordet på onsdagens möte "till viss del" är "något mer generösa" än den tillfälliga asyllag som nu gäller fram till sommaren 2021.

Förslag kan dock komma att förändras, bytas ut eller kompletteras med nya.

"Rör sig framåt"

Kristdemokraternas migrationspolitiske talesperson Hans Eklind tycker att arbetet håller en bra takt, i alla fall när det gäller de frågorna som finns i regeringens direktiv.

– Vi bockar av nu. Det rör sig framåt, säger han.

KD vill att helheten i kommitténs förslag leder till ett "minskat söktryck" när det gäller asyl- och anhöriginvandringen.

Annons

Centerns Jonny Cato tycker att migrationskommittén tog viktiga steg på onsdagen.

– För varje möte kommer vi längre fram, säger han.

Den enda fråga där det i dag är tydligt att det finns ett brett majoritetsstöd handlar om att tidsbegränsade, inte permanenta, uppehållstillstånd ska vara huvudregeln.

Ställa krav

En annan fråga är vad som ska krävas för att på sikt kunna få permanent uppehållstillstånd. På bordet finns ett förslag på att man ska ställa krav på språk- och samhällskunskap för att permanent uppehållstillstånd ska beviljas. Det är bland andra M och KD positiva till.

Andra partier är inte det.

– Det är inte något vi från Miljöpartiets sida är förtjusta i, säger partiets migrationstalesperson Rasmus Ling.

Centern påpekar att regeringen håller på att utreda liknande krav för medborgarskap och att man inte bör ställa samma krav för permanent uppehållstillstånd.

Socialdemokraternas migrationspolitiske talesperson Rikard Larsson ville inför onsdagens möte inte kommentera de enskilda förslagen på bordet.

– Så länge vi inte är klara med alla delar, så är vi inte klara med några delar av frågan heller, sade han.

Annons

Peter Wallberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons