Lång kö till rättegång om hedersmord

Press och allmänhet köade långt i förväg på onsdagsmorgonen framför säkerhetskontrollen i Kalmar tingsrätt och första dagen av rättegången om mordet på en 20-årig man i Högsby i november förra året.
Nyheter • Publicerad 22 mars 2006
Foto: Adam Stjärnljus
Foto: Adam StjärnljusFoto: 

Tre personer i samma familj står åtalade: Den 41-årige fadern, den 40-åriga mamman och sonen, som nyligen fyllt 18 år.

Alla anklagas för mord, men bara sonen medger inblandning. Han erkänner att han dödat 20-åringen, men påstår att det skedde i hastigt mod efter ett bråk med handgripligheter.

Kammaråklagare Kjell Yngvesson ger en helt annan bild. Han menar att de åtalade tillsammans planerat och genomfört dådet, som betecknas som ett hedersmord.

Både familjen och den mördade 20-åringen kommer från Afghanistan. Den unge mannen hade en relation med den 16-åriga dottern i familjen. Enligt åklagaren mördades han för att han kränkt dotterns och familjens heder.

De tekniska och rättsmedicinska undersökningarna visar att offret bränts med het majsolja, knivhuggits i bröstet och ryggen och blivit slagen med ett bollträ.

Den döde hittades i familjens lägenhet i Högsby den 18 november. Mordet skedde ett par dygn tidigare. Efter dådet åkte familjen till en släkting i Danmark.

Kvar i deras bostad fanns en kamera med bilder, där den då 17-årige sonen poserar med kniven som användes som mordvapen. Bilderna togs strax före mordet – enligt åklagare och polis troligen ett av flera bevis som ”planterats” för att sonen ska kunna stå som ensam skyldig.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.