Annons

Läkare: Ingen spridning på Danderyds sjukhus

En coronapatient som kom till Danderyds sjukhus gjorde att 15 medarbetare togs ur tjänst. Men det saknar samband med att 14 personer dagen därpå rapporterats smittade i regionen.
Coronaviruset • Publicerad 8 mars 2020
Danderyds sjukhus norr om Stockholm. Arkivbild.
Danderyds sjukhus norr om Stockholm. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

I torsdags kväll kom en person med ambulans till Danderyds sjukhus norr om Stockholm. 15 sjukhusmedarbetare togs ur tjänst på lördagen, sedan patienten visat sig vara smittad av coronaviruset. Dagen därpå, på söndagen, rapporterades sedan 14 nya bekräftade fall av smitta i regionen.

Men Follin säger att bara den patient som fördes till sjukhuset finns bland de 14 nya fallen.

"Spelar ingen roll"

Annons

Det finns ett direktiv vid dylika händelser om att den behandlande läkaren bland annat ska bestämma om personer som haft nära kontakt med en smittad ska stängas av från ett arbete eller en utbildning, säger Follin.

– I det här fallet bedömdes då 15 ur personalen ha haft en så nära kontakt att de blev avstängda.

TT: Men hann de 15 medarbetarna ha kontakt med andra patienter?

– Det har jag inga upplysningar om men det spelar ingen roll, eftersom man inte är smittsam medan man är exponerad utan det är först när man utvecklat symptom, svarar Follin.

Att inte få in smittan i sjukvården betraktas som mycket viktigt för att hålla nere dödligheten i sjukdomen.

"Är trygg"

Under lördagen genomfördes också en genomgång av hur och av vem den smittade patienten hade behandlats på sjukhuset, säger Follin.

– Den här patienten hade ett sådant flöde genom sjukhuset att inga andra medpatienter riskutsattes. Det kunde man konstatera under genomgången, att det fanns inga medpatienter som hade blivit exponerade.

TT: Du känner dig trygg med att det inte finns någon spridning på Danderyds sjukhus?

– Ja, precis. Den bedömningen gjordes gemensamt i går. Jag är trygg med den, svarar Follin.

Tomas Bengtsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons