Annons

Läkare: Fler husläkare krävs efter nya råd

Mer än 15 procent av alla svenskar kan ha ett riskbruk av alkohol i och med de nya riktlinjerna. Men varken Sveriges kommuner och regioner eller Läkarförbundet tror att de nya råden kommer att överbelasta vården.
Vård • Publicerad 14 september 2023
Marina Tuutma, andre vice ordförande i Sveriges läkarförbunds förbundsstyrelse.
Marina Tuutma, andre vice ordförande i Sveriges läkarförbunds förbundsstyrelse.Foto: Anders Wiklund/TT

Efter att Socialstyrelsen tidigare i veckan uppdaterade sina riktlinjer för alkoholkonsumtion är det nu fler än 15 procent av alla svenskar som kan anses ha ett riskbruk av alkohol, enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR

Marina Tuutma är andre vice ordförande i Sveriges läkarförbund och är tudelad till de nya råden. Det eftersom det inte tillsätts några nya resurser till vården.

Annons

– Vi har kunskapen men inte kapaciteten att hantera alla som ligger i riskzonen. För det måste vi bli dubbelt så många allmänläkare, säger hon.

Missbruk kopplat till skam

Samtidigt betonar hon att det är viktigt att prata om alkoholkonsumtion. Men för att en patient ska svara ärligt om sin alkoholkonsumtion krävs det tillit.

– Vi frågar när det är relevant men det är inte alltid man får ett ärligt svar. Det krävs att alla har en egen husläkare man litar på, eftersom missbruk oftast är kopplat till skam, säger Tuutma.

Men de nya riktlinjerna kommer inte leda till att det blir någon överbelastning på vården, enligt Ameli Norling sektionschef för hälso- och sjukvården på Sveriges kommuner och regioner, SKR.

– Om alla skulle söka sig till vården samtidigt skulle det bli för många att hantera, men det tvivlar jag på kommer att ske, säger hon.

Finns hjälp att få

Huvudpoängen med de uppdaterade riktlinjerna är att att regionerna ska börja inkorporera de här frågorna i nuvarande arbetssätt. Är man själv orolig över sin alkoholkonsumtion finns det mycket hjälp att få, påpekar hon.

– Det finns tips och stöd till den som känner att den dricker för mycket, både på 1177 och på andra sidor såsom hemsidan IQ. Även riktade hälsosamtal från vården har visat sig fungera bra.

Fakta: Socialstyrelsens rekommendationer

Enligt Socialstyrelsens rekommendationer bör hälso- och sjukvården erbjuda stöd till personer som har ett riskbruk av alkohol.

Riskbruk av alkohol definieras som att dricka något av följande: 10 standardglas eller mer per vecka, eller 4 standardglas eller mer per dryckestillfälle en gång i månaden eller oftare. Gränserna är samma för både män och kvinnor.

Det finns dock tillfällen då alkohol bör undvikas helt, till exempel före 18 års ålder, vid graviditet och inför en operation.

Ett standardglas alkohol innehåller 12 gram ren alkohol. Det motsvarar till exempel 50 cl folköl, 33 cl starköl, ett litet glas vin eller 4 cl sprit.

Socialstyrelsen klassade tidigare konsumtion som överstiger 14 standardglas per vecka för män och 9 standardglas för kvinnor som riskbruk, alltså 15 respektive 10 glas.

Källa: Socialstyrelsen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons