Lägre frånvaro i gymnasieskolan trots corona

Coronapandemin har påverkat frånvaron på skolor i hela landet. Men inte på det sätt man kanske väntat.
I slutet av april hade gymnasieskolan 20 procent lägre frånvaro än i fjol våras, enligt en ny rapport.
Utbildning • Publicerad 12 maj 2020
Närvarar – hemma i soffan. Frånvaron i gymnasieskolan var lägre veckan efter påsk, jämfört med samma period i fjol. Arkivbild.
Närvarar – hemma i soffan. Frånvaron i gymnasieskolan var lägre veckan efter påsk, jämfört med samma period i fjol. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Det är Skolverket som försökt få en ögonblicksbild av hur stor frånvaron i grund- och gymnasieskola var veckan efter påsk, det vill säga 20–24 april. Myndigheten har sammanställt uppgifter från 39 huvudmän, däribland de befolkningsmässigt största kommunerna i varje region samt en handfull fristående skolhuvudmän. Huvudmännen har tillsammans en tredjedel av landets grundskoleelever och en lika stor andel av gymnasieeleverna.

– Vi ser att resultaten är intressanta. Det fanns en ökning av frånvaron i grundskolan, men inte en kraftig sådan. I gymnasieskolan finns en viss minskning av frånvaron, summerar Anna Castberg, enhetschef vid Skolverket.

Ett par till

Grundskolans frånvaro var cirka 35 procent högre den aktuella veckan jämfört med i fjol. Eller annorlunda uttryckt: Om det är tre–fyra elever per klass frånvarande i vanliga fall var det ytterligare en eller två elever frånvarande denna vecka.

I gymnasieskolan – som ju gått över till distansundervisning – var frånvaron i stället cirka 20 procent lägre. En möjlig förklaring är att eleverna kan koppla upp sig och delta i undervisningen, även om de känner sig lite krassliga.

Lärarnas frånvaro följer elevernas ganska nära. Bland grundskolans lärare var frånvaron cirka 40 procent högre, medan den var i stort sett oförändrad bland gymnasielärarna jämfört med april i fjol.

Följs överallt

Nedbrutet på huvudmannanivå märks stora variationer i frånvaron. Men den var generellt inte högre i de regioner som haft flest fall av covid-19.

– Ett skäl kan vara att Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att stanna hemma vid lindriga symptom följs på samma sätt i hela landet, säger Anna Castberg.

Undersökningen ger inte svar på hur länge eleverna är borta från undervisningen, eller hur frånvaron påverkar studieresultaten.

– Det har vi inte kunnat mäta i denna undersökning. Här visar vi hur det såg ut i Sverige i slutet av april och indikationen är att frånvaron var högre i början av coronautbrottet. Men inom myndigheten analyserar vi nu vilka längre studier om coronavirusets påverkan på skolväsendet som kan vara mest relevanta, säger Anna Castberg.

Fakta: Gymnasieskolan under pandemin

Sedan den 18 mars gäller, av smittskyddsskäl, distansundervisning i gymnasieskolan.

För att säkra att elever trots detta kan fullfölja sin utbildning har regeringen beslutat om en förordningsändring som öppnar för vissa undantag från distansundervisningen. Folkhälsomyndigheten har givit klartecken för dessa undantag.

Ändringarna innebär i korthet att vissa elever kan komma till skolan för att utföra vissa moment i undervisningen eller för att få särskilt stöd.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.