Lågmälda bilder med eftertanke

Den "okonstlade" bilden har efterträtt miniatyrerna. I år är det den löst sammansatta konstnärsgruppen Collegium Chrysaetos, Ölandskonstnärerna Rune Kindgren, Weikko Kuuzela, Bo Mörnerud, Hasse Svensson och Sven-Bertil Svensson, som visar Okonstlat i Vita huset i Himmelsberga.
Nyheter • Publicerad 29 november 2003
Bo Mörnerud: Återseende.
Foto: Anders Johansson
Bo Mörnerud: Återseende. Foto: Anders JohanssonFoto: 
Weikko Kuuzela: Höststycke.
Foto: Anders Johansson
Weikko Kuuzela: Höststycke. Foto: Anders JohanssonFoto: 

Gruppen samlades för ett par år sedan kring en grafikmapp som visades på Himmelsberga. I somras återkom de i större format kring temat döden, också då på Himmelsberga.

Nu visar de målningar i det mindre formatet utan egentligt tema men med klar samhörighet i bildspråket.

Kanske är det därför de möts, dessa män

i ungefär samma ålder, bosatta på södra Öland. Gruppen arbetar djärvt - vågar sig på att gå in i varandras måleri, vågar beröra svåra teman, vågar diskutera vad bild är.

Av diskussionerna märks dock inget i denna utställning som är lågmäld och samstämd. Ett litet stillsamt aktstycke på eftertänksamhetens grund.

Bo Mörnerud återser sommarens storspov

i vinterdräkt i Spanien och gläds åt mötet, Weikko Kuuzela fördjupar sig i färgstudier av höstlöv och arkaiskt klassiska ansikten som ser ut som hämtade från Pompeiska väggfält och Hasse Svensson låter en färg- och formlek - som kan vara ett landskap - löpa över vackra ark. Tillsammans bildar de en liten bok med egen sammetsröd kapsel kantad med svart mjukt skinn. En hyllning till Merit Oppenheim kanske?

Utställningen pågår till den 7 december.

GUNILLA PETRI

gunilla.petri@barometern.se

Gunilla Petri
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.