Ladugård totalförstördes i våldsam brand

Nyheter • Publicerad 4 juli 2005

Vid en våldsam eldsvåda på måndagen i en ladugård- och magasinsbyggnad i Resby, cirka två mil söder om Kalmar, totalförstördes ladugården, men en snabb och resolut insats av Voxtorps och Påryds deltidsbrandförsvar ledde sannolikt till att en katastrof av gigantiska mått kunde undvikas.

@Bröd:? Det är en mycket bra insats, berömde insatsledaren, Kenneth Emricsson, från Kalmar brandkår som anslöt efter cirka 20 minuter.

Larmet gick strax före halv tolv på måndag förmiddag. Det var fastighetsägaren själv som larmade efter att en förbipasserande upptäckt kraftig rökutveckling från ladugården.

Deltidsbrandsförsvaret från Voxtorp och Påryd var först på plats. Ladugårdsbyggnaden var helt övertänd. Brandmännen fick koncentrera sig på att rädda ett magasin byggt i vinkel med ladugården samt ett garage som var ihopbyggt med ladugården.

Ett boningshus och en annan mindre byggnad står också på fastigheten, men enligt styrkechefen från Voxtorps brandförsvar, Håkan Håkansson, var boningshuset aldrig i farozonen.

Den mindre byggnaden däremot var mycket nära att bli lågornas rov. När den första styrkan kom till platsen hade nämligen elden trängt igenom gaveln på magasinsbyggnaden, endast ett par meter från den mindre byggnad, där för övrigt ägaren av gården befann sig när elden bröt ut.

? Vi fick inrikta oss på att klara vinkelbyggnaderna och intilliggade byggnader. Den del där elden fått fäste fanns det inget att göra åt, säger Håkan Håkansson.

? Sedan har vi tur att det är rätt vind. Här blåser det nästa jämt västligt och då hade det varit mycket allvarligt, men i dag blåser det östligt, fortsätter han.

Vid tolvtiden hade insatsstyrkan elden under kontroll. När Barometern-OT lämnade Resby återstod dock många timmars arbete för insatsstyrkan.

? Nu handlar det om att vattenbegjuta och se till att elden inte sprider sig, säger Håkan Håkansson.

Vad som orsakade eldsvådan var på måndagen inte känt. Polisens tekniker kommer tidigast på tisdag att inleda en teknisk undersökning för att om möjligt fastställa brandorsaken.

@Byline:LENNART SVENSSON

@E-post:lennart.svensson@barometern.se

0480-592 27

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.