Annons

Missnöje från höger och vänster om budgeten

Såväl Moderaterna som Vänsterpartiet kritiserar regeringens vårbudget – om än av lite olika skäl.
Elisabeth Svantesson (M) kritiserar minskade anslag till polisen medan Ulla Andersson (V) angriper ojämlikheten.
Politik • Publicerad 10 april 2019
Moderaternas ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson kommenterar vårändringsbudgeten under en pressträff i riksdagen.
Moderaternas ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson kommenterar vårändringsbudgeten under en pressträff i riksdagen.Foto: Claudio Bresciani/TT

– Hur kan ni skära en kvarts miljard i polisens budget och samtidigt gå ut och se medborgarna i ögonen, säger Svantesson i riksdagsdebatten.

Finansminister Magdalena Andersson (S) svarar att satsning på polisen är en prioriterad fråga för regeringen. Enligt Andersson drar regeringen inte ned på polisen utan flyttar pengar till kriminalvården, när den tar över vissa uppgifter från polisen.

Annons

– Att det är färre poliser nu beror på att Alliansregeringen drog ned på antalet utbildningsplatser, säger hon.

Kommer och går

Elisabeth Svantesson kritiserar också regeringen för att inte göra de reformer som behövs för att möta den kommande lågkonjunkturen.

– Finansministern kommer och går, men samhällsproblem består, säger hon apropå Anderssons budgetpromenader.

Kristdemokraternas Jakob Forssmed beskriver samarbetet med L och C som en tango som inte leder framåt.

– Det stora problemet är vad man gör och inte gör inom äldrevården. Man stryker 200 miljoner kronor av de pengar vi satsade i vår budget. Samtidigt höjer man trösklarna för att få en plats på äldreboende och tar bort prestationskraven, säger han.

Ekonomisk ojämlikhet

Sverigedemokraterna är också missnöjda med vårändringsbudgeten.

– Det imponerar inte på mig i någon större utsträckning. Jag noterar nedskärningar, pengar som vi sköt till i den senaste budgeten, till äldreomsorgen, till fler äldreboenden. De pengarna tar man nu bort, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk talesperson för SD.

Den hårdaste kritiken kom från Vänsterpartiet.

– Inte ett ord i denna budget om att den ekonomiska ojämlikheten ska minska. Det borde vara fattigpensionären med utsliten kropp eller den ensamstående mamman som vänder på varje krona som får det bättre. I stället är det de rika männen, som redan har så mycket pengar att de inte vet vad de ska göra med dem, som får skattsänkningar, säger Ulla Andersson i debatten.

Inomborgerlig kritik

Men kritiken fördelades även mellan de borgerliga partierna. Elisabeth Svantesson kritiserar Centern för höjd bensin- och dieselskatt och bevarad flygskatt.

Annons

– På vilket sätt gynnar detta landsbygden, frågar hon Centerns Emil Källström.

– Vår kritik av flygskatten består men det är så här kompromisser fungerar. Åtgärderna i den andra vågskålen för landsbygden väger så mycket tyngre, säger Källström.

Han nämner särskilt sänkta arbetsgivaravgifter för unga, utökad nedsättning av arbetsgivaravgifter för första anställningen och fler nystartsjobb och fler vägar in i arbetet. Han lyfter även fram ökat stöd för utbyggd bredbandsutbyggnad.

Strängare straff

Liberalernas ledare Jan Björklund varnar för att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur och att ekonomin därför måste liberaliseras. Den viktigaste reformen är partiets eget förslag att avskaffa värnskatten, anser han.

– Två andra centrala områden är skolan, där vi får betyg från fyran och ökade befogenheter för lärarna. Förstatligande av skolan är också central. Integrationspolitiken med språkkrav för medborgarskap, särskilda stränga straff för hedersvåld och etableringsstopp för nya religiösa friskolor är också bra, säger Björklund.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons