GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

L och MP kvar under spärren

Liberalerna ligger kvar långt under riksdagsspärren. Även Miljöpartiet dansar runt fyraprocentsstrecket.
Gruppen som stödjer Magdalena Andersson (S) som statsminister får över 50 procent.
Politik • Publicerad 2 december 2021
Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?
Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?Foto: Johan Hallnäs/TT

Sedan i maj är förändringarna små i Statistiska centralbyråns stora partisympatiundersökning. Bara en förändring är statistiskt säkerställd – Centern backar 1,1 procentenheter till 8,4 procent.

Partierna som stödjer Magdalena Andersson som statsminister, det vill säga S, MP, V och C, får 50,6 procent i mätningen. Tar man bort MP och L som hamnar under riksdagsspärren får S, V och C 46,7 procent medan M, SD och KD 45,9 procent.

S är fortfarande största parti med 29,1 procent i mätningen, följt av Moderaterna, 22,7 procent, och Sverigedemokraterna som får 18,6 procent. I botten hamnar Liberalerna med 2,5 procent. Miljöpartiet får 3,9 procent, men att partiet skulle hamna under riksdagsspärren på 4 procent är inte statistiskt säkerställt, enligt SCB.

Bland väljarströmmarna mellan partierna finns bara en säkerställd förändring jämfört med maj-mätningen – Moderaterna har tappat något till Kristdemokraterna.

Sett över längre sikt, sedan riksdagsvalet 2018, är de mest märkbara väljarströmmarna att Liberalerna tappar till M, C och S. Kristdemokraterna har då i stället tappat till M. Socialdemokraterna har tagit från C och L men tappat till M och V. Moderaterna har tagit från L, KD och S.

Andelen osäkra väljare är 14 procent.

Frågan som ställs i partisympatimätningen är: Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?

Mätningen är gjord under perioden 28 oktober–25 november. 9 190 personer ingick i SCB:s urval, 4 319 eller 47 procent svarade.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.