Annons

L siktar på ny regering 2022 – även med SD-stöd

Liberalerna vill ingå i en borgerlig regering efter nästa val.
Partiet kan tänka sig samarbete även med SD, men accepterar inte en regering där SD ingår.
Politik • Publicerad 5 mars 2021
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberalernas (L) partistyrelse har fattat beslut om hur man ska gå till val 2022. Men bara 13 av 23 ledamöter röstade för den linjen, som partirådet ska ta ställning till den 28 mars.

– I dag är en viktig dag för Liberalerna, sade partiledaren Nyamko Sabuni i ett tal på Facebook när hon presenterade beslutet.

Annons

En majoritet i partistyrelsen anser att det bästa för att kunna driva igenom liberal politik är om Sverige får ett nytt styre.

– Bäst förutsättningar finns om Sverige efter nästa val får en ny statsminister och en borgerlig regering, säger Sabuni.

Hon är kritisk till det nuvarande så kallade januarisamarbetet med den rödgröna regeringen.

– Det saknas helt enkelt en framtidsvision i det här samarbetet, sade hon i talet.

Samtala med alla

Sabuni konstaterar dock att en ny regering måste kunna prata med alla partier, även V och SD.

"För att en ny och borgerlig regering ska kunna tillträda och styra landet kommer det att vara nödvändigt att samtala och söka samsyn i sakfrågor med riksdagens alla partier", skriver partiet på DN Debatt.

Varje regering som träder till efter valet "måste förhålla sig till något av de två nuvarande ytterkantspartierna" som SD och V beskrivs.

Men L kommer inte att acceptera en regering där Sverige­demokraterna ingår.

– Vi kommer som parti aldrig medverka i en regering som inte säkrar liberala grundvärden, säger Sabuni.

SD måste tolerera?

Hon eftersträvar en regering med M, KD, C och L.

Annons

– SD kommer att behöva tolerera en sådan regering. Jag ser inte att SD har så många andra regeringar som de skulle önska, säger Sabuni till TT.

Enligt henne kan L tänka sig att göra upp i sakfrågor med SD, frågor där man tycker lika. Sabuni tror dock inte på ett lika omfattande samarbete som L har med den rödgröna regeringen i dag.

TT: Kan ni samarbeta om budgeten?

– Nej, jag ser inte framför mig att SD och en borgerlig regering har ett sådant samarbete som finns inom ramen för januariavtalet, säger Sabuni.

Men hon utesluter inte att en borgerlig regering gör upp med SD om delar av en budget. Man får helt enkelt söka stöd på olika håll för olika frågor i finansutskottet, enligt Sabuni.

Ska hedra januariavtalet

L har för avsikt att hålla fast vid det nuvarande januarisamarbetet med S, MP, och C fram till och med budgetpropositionen i höst. Därefter ska samarbetet avvecklas under "ordnade former".

"Vi är ett parti som håller ingångna avtal och vi kommer att bidra till att januariavtalet slutförs", skriver L-ledaren Sabuni på Dagens Nyheters debattsida.

"Så länge som övriga partier hedrar arbetet med de 73 punkterna och budgetsamarbetet kommer Liberalerna fortsätta att bidra och förhandla med sikte på att avtalet slutförs", skriver man på DN Debatt.

Hotet om att lämna avtalet tidigare kvarstår dock om statsminister Stefan Löfven inte lyssnar på L:s krav på migrationspolitiken.

– Jag vet att statsministern gör vad han kan för att uppfylla det, säger Sabuni.

Partistyrelsens beslut ska också behandlas av Liberalernas partiråd, det är ett beslutande organ inom partiet över partistyrelsen. Det var partirådet som röstade för att Liberalerna skulle vara med i januarisamarbetet med regeringen och C.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons