Annons

Kvinna skjuten vid svenskt konsulat i Turkiet

En kvinna har skottskadats i det svenska konsulatet i Izmir i västra Turkiet, rapporterar turkiska medier.
"Våra tankar går till den drabbade och hennes anhöriga", skriver UD i ett uttalande.
Turkiet • Publicerad 1 augusti 2023
En kvinna skottskadades i det svenska konsulatet i Izmir. Arkivbild.
En kvinna skottskadades i det svenska konsulatet i Izmir. Arkivbild.Foto: Ismail Gokmen/AP/TT

Enligt medieuppgifterna sköts en kvinnlig anställd på det svenska honorärkonsulatet av en man som sökte visum till Sverige.

Kvinnan, som är turkisk medborgare, har förts till sjukhus där hon vårdas för livshotande skador, skriver tidningen Hürriyet.

Annons

Händelsen inträffade strax före klockan 13, lokal tid, på tisdagen i konsulatet i centrala Izmir. Det finns inga uppgifter om andra skadade personer.

Gärningsmannen greps på platsen, uppger Izmirs guvernör i ett uttalande.

Svenska UD bekräftar händelsen i ett uttalande till TT och uppger att Sveriges generalkonsul i Istanbul ska bege sig till Izmir.

"Utrikesdepartement kommenterar inte närmare vilken hotbild som finns mot utrikesrepresentationen eller vilka säkerhetsåtgärder som vidtas, då det riskerar att motverka åtgärdernas syfte", skriver UD i ett mejl till TT.

Även Turkiets justitieminister Yilmaz Tunç kommenterar händelsen.

"Jag fördömer starkt den väpnade attacken som utfördes i Sveriges konsulatbyggnad i Izmir", skriver han på X, som tidigare var känt som Twitter, och fortsätter:

"En juridisk utredning har inletts för att bringa klarhet kring denna sorgliga händelse".

Sverige hade år 2019 omkring 400 honorärkonsulat, som sköts av honorärkonsuler. Deras uppgift är att hjälpa ambassader och konsulat i olika ärenden. En del honorärkonsulat kan utfärda provisoriska pass och lämna ut körkort. Det finns inget krav på att en honorärkonsul ska vara svensk medborgare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons