Annons

Kungens beskyddare fyller 500 år

Sexton män skulle skydda den blivande svenske kungens liv. Det blev starten för det som i dag är ett av världens äldsta förband. På torsdagen firade Livgardet 500 år.
Militärt • Publicerad 14 januari 2021
Regementschefen Stefan Nacksten vid en ceremoni vid Gustav Adolf-kyrkan för att uppmärksamma Livgardets 500-årsjubileum.
Regementschefen Stefan Nacksten vid en ceremoni vid Gustav Adolf-kyrkan för att uppmärksamma Livgardets 500-årsjubileum.Foto: Svante Rinalder/Försvarsmakten

Historien om Livgardet började år 1521 i Dalarna. 16 unga män valdes ut för att skydda Gustav Eriksson Vasas liv. De följde honom under befrielsekampen mot danskarna och när Gustav Vasa blev kung placerades de som vakter runt slottet. Den här livvakten är ursprunget till Livgardet som har haft en betydelsefull del i Sveriges historia.

– Ja, Livgardet har varit med i stort sett i alla slag och varit nära kungen och riksledningen sedan 1521. Från de 16 männen, genom befrielsekriget och fram till dagens datum så har Livgardet funnits i Stockholm kring riksledningen och det har ju visat sig vara nödvändigt, säger överste Stefan Nacksten, Livgardets chef, till TT efter kransceremonin vid Gustaf Adolfskyrkan.

Inte bara högvakt

Annons

Livgardet är i dag ett av Sveriges största förband med cirka 2 600 anställda. Ledningen sitter i Kungsängen utanför Stockholm, men finns på flera platser i Sverige och utomlands.

Mest synliga är förbandets blåklädda soldater som ofta vaktar de kungliga slotten. Men på Livgardet finns bland annat också en militärpolisbataljon och ett insatsförband som arbetar med att upptäcka och bekämpa olika typer av säkerhetshot. Ett annat insatsförband är specialiserat på strid i skog och stadsmiljö.

– Det är lätt att se Livgardet som ett förband som bara står för högvakt, beriden eskorttjänst och grenadjärvakter. Men det finns ju ett allvar bakom det, vilket inte minst händelserna på Drottninggatan visade, säger Stefan Nacksten.

Nära riksledningen

– Man kan uttrycka det som att vi genom vår specifika roll som ett livregemente genom århundradena varit någon form av vältränat förband som har stått kungen nära. I dag är vi ju inte nära kungen på det sättet, det är mer ett skydd av Stockholm. Men vi har befunnit oss nära riksledningen sedan 1521.

TT: Vad är du mest stolt över när det gäller Livgardets historia?

– Det är väl faktiskt att förbandet har lyckats överleva tidens rand, att hela tiden vara relevant i omgivningens ögon, att hela tiden kunna anpassa sig efter nya förutsättningar. Det finns ju tider då förbandet bara har bestått av 60–70 personer efter stora slag, men man har alltid i någon form lyckats reorganisera sig och leva upp till förväntningar som ett förband som finns i Stockholm, skyddar Stockholm och skyddar riksledningen. Det kan man vara stolt över och att få bära de traditionerna vidare in i framtiden, säger Stefan Nacksten.

Fakta: Världens fem äldsta förband

1. Spaniens första infanteriregemente. Grundades år 1248.

Deras uppgifter i dag är statsceremoniella samt bevakning och skydd av bland annat Spaniens militära högkvarter.

2. Frankrikes första infanteriregemente. Grundades år 1479.

Ingår i den fransk-tyska brigaden och är ett rent stridande förband. De har i modern tid tjänstgjort i bland annat Afghanistan och Mali.

3. Påvliga livgardet, eller Schweizergardet. Grundades år 1506.

Har sitt ursprung i de Schweiziska legoknektar som rekryterades till att tjänstgöra för Vatikanstaten under de italienska krigen under slutet av 1400-talet. 1506 började de första 150 schweizarna sin tjänstgöring i Rom och det årtalet räknas som dess födelse. Man kan i dag diskutera huruvida förbandet är en militär enhet eller en ren polis- och säkerhetsenhet.

4. Spaniens Nionde infanteriregemente. Grundades år 1509.

Från kaserner på kanarieöarna löser de i dag internationella uppgifter och har bland annat tjänstgjort i Afghanistan.

5. Livgardet. Grundades år 1521.

Senast sammanslaget av Svea livgarde och Livgardets dragoner. Svea livgardes ursprung framgår högre upp i texten. Livgardets dragoner har sitt ursprung i Livregementet och Livgardet till häst där Livregementets traditioner går tillbaka till 1500-talet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons