Kungen vill vända blad i bokdebatten

På pressträffen valde kungen att inte svara på några frågor om innehållet i boken. "Jag har inte hunnit läsa den än. Jag kan inte recensera en bok som jag ännu inte har läst", sade kungen. (TT)
Nyheter • Publicerad 4 november 2010
Foto: 
Foto: Scanpix

På pressträffen valde kungen att inte svara på några frågor om innehållet i boken.

Men han medgav att han tagit del av en del av uppgifterna i tidningarna.

Kungen talade i mellan fem och tio minuter, han hade gått två jaktrundor under dagen men inte skjutit någon älg.

När kungens tal var slut så tackade han för sig och hälsade alla välkomna tillbaka till nästa års jakt på Hunneberg. Sedan gick han beslutsamt runt knuten på den röda stugan medan frågorna från journalisterna förblev obesvarade.

Exempel på frågor som ställdes var "Hur ställer du dig till sanningshalten i boken?", "Har du varit på Klubb Power?".

Efter en stund kördes kungen iväg i en stor svart jeep.

Pressträffen på Hunneberg hade lockat många representanter från medierna i våra grannländer. Journalister och fotografer från Danmark, Norge och Finland fanns på plats.

En Sifo-undersökning att bara var fjärde svensk tycker att det är rätt att journalister gräver efter skandaler i kungens privatliv. Varannan tycker att det är fel, visar Sifo-undersökningen som har beställts av SVT.

Störst stöd för en granskning av kungens privatliv finns bland vänsterpartister, medan en stor majoritet av kristdemokrater vill lämna kungen i fred.

Boken det handlar om, Carl XVI Gustaf - Den motvillige monarken, har gått åt som smör i solen, uppger förläggaren Kristoffer Lind hos Lind & Co.

Det har varit - och är - mycket stor efterfrågan på boken. Redan i går hade nätbokhandeln Adlibris sålt 1 000 exemplar och många fler har gått under dagen.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.