Annons

Andersson om rasismen: "För jäkligt"

Sveriges nästa motstånd i EM-kvalet är Rumänien – en av flera fotbollsnationer i Europa som har haft problem med läktarrasism.
Fotboll • Publicerad 6 november 2019
Janne Andersson ser allvarligt på läktarrasismen som drabbat spelare i Europa senaste tiden. Arkivbild.
Janne Andersson ser allvarligt på läktarrasismen som drabbat spelare i Europa senaste tiden. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverige ställs mot Rumänien i Bukarest nästa fredag och blir vid seger klart för EM nästa år. Men när Janne Andersson presenterade truppen till samlingen, där Färöarna väntar tre dagar senare, handlade det inte bara om vilka spelare han tagit ut.

Den senaste tidens rasismskandaler, där bland annat engelska landslagsspelare blev utsatta för apljud och nazisthälsningar i EM-kvalet mot Bulgarien och där Mario Balotelli så sent som i söndags fick rasistiska tillmälen mot sig i Verona i Serie A, togs också upp.

Annons

– Jag tycker att det är för jäkligt, det som hände Balotelli nu, att det finns såna som beter sig så, säger Janne Andersson.

– Men det finns goda krafter också, det får vi inte glömma. Och de positiva och goda krafterna ska besegra detta och det får vi hjälpas åt med.

"Lyckligt lottade"

Frågorna blir än mer aktuella med tanke på att Rumänien nyligen haft problem med rasism på läktarna. I senaste EM-kvalmatchen mot Norge riskerade Rumänien att tvingas spela inför tomma läktare i Bukarest, men det europeiska fotbollförbundet (Uefa) ändrade sig och släppte in barn på matchen.

– Vi har varit lyckligt lottade att vi tidigare inte blivit drabbade, men om något sker finns det ett regelverk om hur man ska hantera sådana frågor, säger Janne Andersson.

Han syftar på trestegsmanualen där domaren först ska stoppa matchen om spelarna utsätts för rasism för att speakern ska kunna uppmana publiken att skärpa sig. Händer samma sak igen ska domaren bryta matchen på nytt och plocka av spelarna från planen för en ny varning till publiken. Händer det en tredje gång kan domaren välja att bryta matchen.

– Där får vi om vi känner oss utsatta påtala det för domaren, och jag är övertygad om att de kommer att ha det här under lupp, säger Janne Andersson.

Kulusevski uttagen

I den nya truppen var mittfältstalangen Dejan Kulusevski det mest överraskande namnet. Den 19-årige Parmaspelaren har fått ett genombrott under hösten och imponerat på förbundskaptenen.

– Han har avgörande egenskaper, det sätt han bryter in på, han sätter sina kompisar i bra lägen och har bra egna avslut. Jätteroligt att följa honom, säger Andersson.

Även Bolognas Mattias Svanberg är ny in i truppen. Saknas gör däremot Emil Krafth som snart ska bli pappa.

Sverige vann hemmamötet med Rumänien med 2–1, men Janne Andersson tar inte ut något i förskott.

Annons

– Det var faktiskt inte så enkelt, vi kom undan lite den matchen och de har också varit väldigt starka på hemmaplan.

Landslaget samlas för uppladdning på Cypern på måndag.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons