Annons

Kulturen hittar nya vägar i krisen

Stängt, inställt och uppskjutet – coronaepidemin är ett hårt slag mot kulturlivet och dess utövare. Men i stället för att deppa ihop är det många som fortsätter att hålla kulturens fana högt.
Kultur • Publicerad 27 mars 2020
Operasångaren och körentusiasten Rickard Söderberg har startat sin egen sångskola på distans, där han klockan 10.00 varje dag lägger upp nya lektioner på Youtube. Pressbild.
Operasångaren och körentusiasten Rickard Söderberg har startat sin egen sångskola på distans, där han klockan 10.00 varje dag lägger upp nya lektioner på Youtube. Pressbild.Foto: Åsa Sjöström
Glädjeorkestern Louisiana Avenue, med sångaren Pär Stenhammar i spetsen, tog initiativ till en interaktiv livekonsert från Cirkus i Stockholm. Pressbild.
Glädjeorkestern Louisiana Avenue, med sångaren Pär Stenhammar i spetsen, tog initiativ till en interaktiv livekonsert från Cirkus i Stockholm. Pressbild.Foto: John Resborn
Partille bibliotek är ett av många bibliotek i Sverige som sedan en tid tillbaka erbjuder hemkörning till alla som är 70 år och äldre. Arkivbild.
Partille bibliotek är ett av många bibliotek i Sverige som sedan en tid tillbaka erbjuder hemkörning till alla som är 70 år och äldre. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Varje fredag klockan 11.00 sänder kulturentreprenören Bengt Berg och hans sidekick Anders Berg live på Facebook från sitt bokkafé i värmländska Fensbol. Arkivbild.
Varje fredag klockan 11.00 sänder kulturentreprenören Bengt Berg och hans sidekick Anders Berg live på Facebook från sitt bokkafé i värmländska Fensbol. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson / TT

Saknar du körrepetitionerna? Det behöver du inte göra. Varje dag sänder tenoren och underhållaren Rikard Söderberg en ny sånglektion på Youtube.

– Jag kan inte hjälpa till på sjukhusen, men jag kan ta på mig narrens hatt och underhålla. Det är viktigt att vi fortfarandes möts, även om vi inte kan krama varandra, säger han.

Annons

Rickard Söderberg är körmänniska sedan barnsben, och vet vad veckans körrepetition kan betyda. Det är för många en höjdpunkt, något att se fram emot och längta till.

– Vi kan fortfarande njuta av livet, trots karantäntider, och vi kan göra det tillsammans, säger han.

Hemkörd skönlitteratur

Har du slut på lektyr? Inga problem. Flera bibliotek har börjat med hemkörning, bland annat Partille bibliotek, som ordnar hemkörning till alla som är 70 år och äldre.

– Vi upptäckte att det var många reservationer som inte hämtats ut, och det visade sig att majoriteten var äldre som tillhörde riskgruppen, säger Rebecca Willoughby Forsell, bibliotekschef.

Hemkörning har man haft tidigare, men då har målgruppen varit mindre och inte lika pigg. Som en extra favör har man även sett till att trolla bort alla förseningsavgifter.

– Vi gör vad vi kan för att muntra upp folk och få vardagen att flyta på, samtidigt som vi försöker begränsa smittspridningen, säger Rebecca Willoughby Forsell

Även flera bokhandlar har börjat med hemkörning, däribland Helins bokhandel i Bollnäs som nu levererar böcker hem till swishbetalande kunder som inte kan eller vågar komma till butiken

– Hade coronaviruset kommit för en månad sedan hade det varit katastrof, säger bokhandlaren Karin Helin, som är lättad över att bokrean gick att genomföra som planerat.

Gå på bokkafé i Fensbol

Är bokkaféet stängt? Inga problem där heller. Bengt Berg, poet, förläggare och kulturentreprenör, sänder live från sitt bokkafé med frilansfilmaren Anders Berg som sidekick.

– Jag drev bokkafé här i Fensbol i 25 år, så det är en inarbetad verksamhet. Verkliga möten är ju det ultimata, men i detta trånga läge får man försöka hitta andra vägar, säger Bengt Berg.

Annons

Samtalen i programmet "Hållplats 45 med Berg & Berg" kretsar kring kultur, resor, livets mening samt tillvarons mysterier och sänds på Bengt Bergs Facebook-sida varje fredag.

– Vi vill visa att kvalitet kan skapas också i periferin, med utblick mot världen och förankring i det lokala, säger han.

Konsert på tomt Cirkus

Är konserten inställd? Lugn. Allt från popband till symfoniorkestrar strömmar live, från vardagsrum och konserthus – även så glädjeorkestern Louisiana Avenue.

– Det är inga sötbrödsdagar för livemusiken, men det finns ett stort vakuum att fylla, säger bandets sångare Pär Stenhammar, som har tagit initiativ till en interaktiv, strömmad konsert på Cirkus i Stockholm.

Samma grej blir det inte, men mycket kan göras med teknikens hjälp. Publiken bjuds in att vara med via videolänk och 50 procent av de frivilliga biljettintäkterna går direkt till Musikerförbundets krisfond.

– Kreativiteten flödar, många gör det bästa av situationen. Just nu föds nya idéer, de kommer att utvecklas, få fäste och bli bättre och mer attraktiva, säger Pär Stenhammar.

Åsa Nisse-matiné

Det finns också gott om mindre och mer begränsade initiativ, särskilt när det gäller att sprida kultur och underhållning till de äldre och riktigt gamla.

I Bräkne-Hoby lånade Jerry Nilsson ut sin samling med Åsa Nisse-filmer till ett äldreboende, där alla aktiviteter hade ställts in, något som P4 Blekinge var först att rapportera om.

Hädanefter blir det matiné varje dag klockan 14.00, så länge Åsa Nisse-filmerna räcker.

Viktor Andersson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons