Annons

Kula som dödade journalist ska undersökas i USA

I maj dödades den palestinsk-amerikanska journalisten Shireen Abu Akleh av en kula i huvudet i samband med en israelisk räd på ockuperade Västbanken.
Nu ska kulan undersökas av experter i USA.
Mellanöstern • Publicerad 2 juli 2022
En muralmålning av journalisten Shireen Abu Akleh som dödades den 11 maj. Arkivbild.
En muralmålning av journalisten Shireen Abu Akleh som dödades den 11 maj. Arkivbild.Foto: Adel Hana/AP/TT

Det är den Palestinska myndighetens chefsåklagare Akram al-Khatib som uppger för nyhetsbyrån AFP att kulan har lämnats över till kriminaltekniska experter i USA för undersökning.

Kulan har inte mixtrats med, säger al-Khatib. När undersökningen är klar ska den lämnas tillbaka.

Annons

Det var den 11 maj som 51-åriga Shireen Abu Akleh, en erfaren korrespondent för Al Jazeera, dödades av ett skott i huvudet under en israelisk räd i staden Jenin trots att hon vid tillfället bar en skyddsväst med ordet "press" på.

Enligt utredningar av FN:s människorättsorgan OHCHR och flera respekterade medier, bland annat nyhetsbyrån AP och The New York Times, avlossades skottet av israeliska säkerhetsstyrkor.

Israels armé IDF säger att det är "omöjligt att fastställa" varifrån skottet kom och att det lika gärna kunde ha avlossats av palestinier i området. Enligt OHCHR tyder inget på att beväpnade palestinier varit aktiva vid händelsen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons