Annons

Hallengren kritisk mot Adaktussons abortlinje

KD-politikern Lars Adaktusson får hård kritik för hur han röstat i abortfrågor i EU-parlamentet.
Nu kommer krav på att partiledaren Busch Thor ska markera mot honom och klargöra KD:s linje om abort.
Politik (TT) • Publicerad 22 maj 2019 • Uppdaterad 23 maj 2019
Foto: Montage

Socialminister Lena Hallengren (S) anser att det är dags för Adaktusson ”att gå”. På TT;s fråga om vad hon menar anger hon att det är upp till Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor att avgöra om Adaktusson, som nu sitter i riksdagen och partiets ledning, kan fortsätta företräda partiet.

– Ebba Busch Thor hävdar ju själv att KD står upp för den svenska aborträtten, men Lars Adaktusson tar inte alls de tillfällen som ges för att stå upp för aborträtten, säger socialministern.

Annons

Hon godtar inte Adaktussons förklaring, med anledning av Dagens Nyheters granskning, om att han röstat som han gjort av principiella skäl för att han anser att abort är en nationell fråga och inger som EU ska lägga sig i.

Också Centerledaren Annie Lööf är kritisk mot Adaktusson, som är andre vice ordförande i partiet, och KD.

"När andra partier röstar mot rätten för våldtagna 10-åringar att göra abort, står vi fast. Aborträtten är en mänsklig rättighet", skriver Centerledaren Annie Lööf på Twitter.

Liberalernas ledare Jan Björklund stämmer in:

"Stor risk för konservativ backlash i Europa och Sverige om jämställdhet", skriver han på Twitter.

Björklund pekar både på hur SD:s toppkandidat Peter Lundgren uppträtt mot en kvinnlig kollega och DN-genomgången av hur Lars Adaktusson röstat i abortfrågor.

22 av 28

Adaktusson utmärker sig bland de 20 svenska parlamentarikerna genom att 22 av 28 gånger ha röstat emot i resolutioner om aborträtten. EU-parlamentet har ingen beslutsrätt i frågan, men gör ibland olika uttalanden.

Han var även den enda svenska EU-parlamentarikern som tryckte på nej-knappen i en resolution om ett fördömande av Paraguay, där en tioårig flicka nekats abort efter en våldtäkt. Därav Annie Lööfs kommentar..

Adaktusson säger att han röstade på ett annat förslag som även det fördömde behandlingen av flickan, men inte nämnde något om aborträtt. Men det föll och då röstade han nej och hävdar att det är praxis om förslaget man själv stått bakom har fallit.

Han skriver också att det kan finnas anledning till självkritik och att han kunde ha valt avstå istället för att rösta nej i en del fall. Men hans intention har varit, framhåller han, att stå upp för partiets politik som han uppfattat den i varje enskild situation.

"Ett krig"

Annons

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) reagerar också.

”Det pågår ett krig i världen mot kvinnors kroppar och att en ledande kristdemokrat röstar abortkritiskt i Europaparlamentet är riktigt skrämmande", skriver hon i en kommentar till TT.

Lindhagen kräver att partiledningen redogör för KD:s syn på aborträtten.

"Det är dags för Busch Thor att klargöra KD:s hållning. Det duger inte att som Adaktusson hänvisa till KD:s officiella syn på abortfrågan och sedan göra tvärtom i praktiken”, skriver Lindhagen.

Socialminister Lena Hallengren kritiserar också KD-ledarens uttalanden om att barnmorskor borde tillåtas samvetsfrihet och kunna säga nej till att utföra eller medverka i abortrelaterad vård.

– Är man utbildad i svensk hälso- och sjukvård och till barnmorska, då är en del att arbeta med sexuell och reproduktiv hälsa och att också stå upp för kvinnors rätt till fri abort, säger Hallengren.

Lena Hallengren.
Lena Hallengren.Foto: Stina Stjernkvist/TT
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons