GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kritik mot kommunens arenaplaner: ”Det gynnar inte medborgarna”

Den politiska S-, V-, och C-majoriteten i Kalmar vill överta Guldfågeln arena och på så sätt hjälpa Kalmar FF ur föreningens ekonomiska kris. Nu höjs kritiska röster.
Kalmar • Publicerad 31 maj 2017 • Uppdaterad 31 maj 2017
Kritik mot kommunens planer på att köpa Guldfågeln Arena.
Kritik mot kommunens planer på att köpa Guldfågeln Arena.
Foto: Mats Holmertz

Tanken är att en avsiktsförklaring ska presenteras i juni med budskapet att kommunen avser att överta arenan. I ett utkast som Barometern tagit del av innebär ett övertagande att föreningsbidraget till Kalmar FF trappas ner under några år. Målsättningen är att kommunens kostnader efter den tiden ska vara i nivå med de kostnader kommunen har för arenan i dag. Vinsten för kommunen med ett övertagande blir att kommunen får ett ”värde och en framtida rådighet över fastigheten.”

Miljöpartiets Max Troendlé är är starkt kritisk till planerna.

”Att majoriteten vill köpa arenan för 244 miljoner skattekronor gynnar inte medborgarna”, skriver gruppledaren Max Troendlé i ett pressmeddelande.

I ett mejl till Barometern utvecklar Trondlé sina tankar: ”Det kostar mer än det smakar. Som jag skriver i mitt uttalande kommer kommunen redan åka på det borgensåtagande vi gått in för på sammanlagt 120 miljoner. Bara det kommer svida rejält. Vi har redan pumpat in mångmiljonbelopp av skattebetalarnas pengar. Pengar som borde gå till att lösa de utmaningar Kalmar kommun står inför. Kommunen har mål om att vara topp 30 i bästa skolkommun och bästa äldrekommun, vi har mål om att vara fossilbränslefria år 2030. Det är inget som görs på en handvändning och utan satsningar. Det är där vi vill lägga våra gemensamma skattekronor”.

Om kommunen inte går in som ägare – vilken är din lösning på arenaproblemet?

”Det är inte vårt ansvar, vi var emot bygget från början. Mitt som politiker är att se till den kommunala kärnverksamheten och allmänhetens bästa”, svarar Max Troendlé.

Inte heller Liberalerna kommer att skriva under en avsiktsförklaring gällande att ta över arenan.

”Vi har reserverat oss mot alla beslut om kommunal borgen gällande arenan, vi har påpekat riskerna med att gå i borgen för en förening med en svag ekonomi. Nu när det Liberalerna förutspådde händer, är det Kalmars skattebetalare som får ta smällen”, skriver Carl-Henrik Sölvinger (L) i ett pressmeddelande.

Bertil Dahl (V), som sitter med i Kalmars politiska topptrio tillsammans med Johan Persson (S) och Ingemar Einarsson (C) är mer förtegen om vad förhandlingarna med Kalmar FF har renderat i. Men det handlar om att hitta en lösning, säger han.

– Av respekt för alla parter har jag inte något att säga nu. Det har pågått samtal sedan i början av året.

På vilket sätt gynnar en arena de vänsterpartistiska väljarna?

– Vänsterpartiet tar sitt ansvar som majoritet. Arenan är viktig och det är viktigt att vi hanterar skattepengarna på bästa sätt.

Kommunalråd Johan Persson (S) avböjer att kommentera arenan under onsdagen men hälsar att en fullständig redovisning kommer att ske inom kort, förmodligen på torsdagen.

Det var efter fullmäktigemötet i måndags som samtliga partier fick information om läget.

Emma Arenius
Lotta WaghornSkicka e-post