Annons

Krisen inget lyft för facket

Vårens rusning till facket kom av sig. Coronakrisen gav främst ett ordentligt uppsving för a-kassorna.
Arbetsmarknad • Publicerad 5 januari 2021
Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt har läxa kvar. Arkivbild.
Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt har läxa kvar. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det blir förmodligen ett litet plus för fackens medlemstal coronaåret 2020, visar en rundringning till ett större antal av de stora fackförbunden. Men inte alls så stort som tendensen visade på i våras. För LO:s del, som trendmässigt tappat medlemmar under hela 2000-talet, är det frågan om det blir så mycket mer än ett hack i den nedåtgående kurvan.

I flera fall raderades uppgången ut och året slutar på plus minus noll. Så blev det för den värst utsatta yrkesgruppen och dess fackförbund Hotell- och restaurangfacket (HRF).

Tillfälliga jobb

Annons

De många nya medlemmarna förbyttes snart i att flera försvann när jobben gjorde likadant. Många är oorganiserade som en följd av alla tillfälliga anställningar, enligt HRF:s ordförande Malin Ackholt.

– Man väljer fackligt medlemskap först när man har en fast förankring, säger hon.

Men till HRF:s a-kassa har ansökningarna strömmat in, 25 procent eller nästan 19 000 fler i år, mest av alla procentuellt, så uppenbarligen finns många potentiella medlemmar att fånga in, något Malin Ackholt är medveten om.

De fler a-kassemedlemmarna hänger förstås samman med den ökade otryggheten på arbetsmarknaden, men också de ändrade villkoren som gör det lättare att få ersättning även om man har haft många tillfälliga anställningar, enligt Ackholt.

250 000 fler

Det ser likadant ut för IF Metall, Byggnads och Seko. Knappt någon facklig medlemsökning alls eller åtminstone betydligt fler till deras respektive a-kassa.

Totalt sett var över 250 000 fler med i en a-kassa i oktober än vid årsskiftet, enligt statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen. Fackens samlade medlemspåslag stannar sannolikt på några tiotusentals, även om den samlade statistiken inte är klar.

För några blev det dock en mätbar uppgång. Handels fick drygt 5 000, eller närmare fyra procent fler, och Kommunal fick över 15 000 (tre procent) fler i år, enligt preliminära uppgifter. Deras a-kassor ökade däremot betydligt mer.

Inte klara

Överlägset största tjänstemannafacket Unionen hade en extra skjuts i våras, men sen avtog den. En samlad ökning för året, är det preliminära beskedet från förbundet i nuläget, mer exakta siffror kommer senare.

På Saco har man heller inga siffror att redovisa ännu och det gäller även största förbundet Sveriges Ingenjörer. Första halvåret noterades totalt ett oförändrat antal bland alla Sacoförbund. Och ska man tro den övriga tendensen så stannar det där även för akademikerfacken.

Fakta: Fler till a-kassan

Så många fler medlemmar har de största fackens a-kassor fått, januari-oktober i år.

Akademikerna, + 38 500

Alfa, +25 500

Byggnads, +11 000

Handels, +22 000

Hotell- och restaurang, +18 500

IF Metall, +1 500

Kommunal, +26 500

Lärarnas, +3 000

Unionens, +66 000

Totalt, +253 000

Källa: IAF

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons