Annons

USA skeppar militärmateriel till Danmark

Nästa vecka anländer ett amerikanskt fraktskepp med militärt materiel till Danmark. Skeppet kommer bland annat att transportera militärfordon.
Danmark • Publicerad 14 januari 2023
Aarhus hamn kommer att ta emot 600 enheter med militärt materiel från USA nästa vecka. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP

Århus har blivit vald till USA:s transithamn. Det betyder att hamnen kommer att ta emot militärt materiel från USA som sedan ska vidare till Natoinsatser i Europa.

Enligt ett pressmeddelande från Århus hamn är uppdraget en del av de arbetsuppgifter som Natomedlemmar förväntas utföra.

Annons

Nästa vecka kommer ett fartyg med 600 enheter som bland annat rymmer militärfordon och annan militär utrustning, enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau. Det ska senare vidare till Östeuropa.

När fraktskeppet anländer väntas det blir trångt i hamnen.

– Det är en helt unik uppgift som vi inte har haft förut. Men vår allra viktigaste uppgift är att erbjuda effektiv hjälp, säger hamnens direktör Thomas Haber Borch till Ritzau.

Några dagar innan frakten anländer kommer även cirka 25 amerikanska soldater till Århus för att koordinera logistiken.

Danmark har tidigare tagit emot militärt materiel från USA i samband med övningar i Europa.

I augusti 2022 tog staden Esbjerg i sydvästra Danmark emot ett skepp med 44 amerikanska militärhelikoptrar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons