Kraven är större på tjejer

Att känna sig nöjd med sig själv, så där skitsnygg och världsbäst är inte alltför enkelt. Därför har åXå pratat med psykologen Maj Åkerback som menar att du inte kan få ett högt självförtroende genom att följa trender och ideal skapade för att tjäna kosing på din olycka.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2003

HON HJÄLPER UNGA. Maj Åkerback är psykolog vid barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Kalmar. Hon kan ungdomar, och dåligt själförtroende är något som många unga lever med. Hon berättar att det framförallt är hos hennes kvinnliga besökare som självförtroendet är ersatt med självförakt.

- Tjejer behöver ha mer att komma med för att de ska få bra självförtroende medan killar inte behöver prestera lika mycket. Det är större krav på tjejers utseende och prestationer medan killar mer duger som de är och får uppskattning ändå, förklarar Maj som tror att anledningen beror på djupt historiska orsaker.

- Det beror mycket på att män har varit mer värda bara för att de är män och när tjejer börjar ta för sig måste de visa att de faktiskt kan något och att de duger, klargör hon och fortsätter;

- Det är synd att vi inte har kommit längre med de föreställningarna än vad vi har. Formellt sätt är det så att tjejer och killar har samma chans och lika värde men inte i realiteten.

I världens mest jämlika land Sverige, talar unga tjejers överrepresentation när det handlar om anorexi, bulimi och att skära sig för sig självt.

- Tjejer har pressat in förtrycket i sig själva. De svälter sig, skär sig och tror att man måste vara smalare än vad naturen vill. Mycket av tjejers självförtroende ligger i hur man ser ut, i det yttre, berättar Maj.

Hon tror att mycket av utseendefixeringen kommer från media, där den kvinnliga kroppen exponeras likt en produkt som är till salu.

- Man utnyttjar framförallt unga tjejers dåliga självförtroende för att de ska köpa produkter som ger dem självförtroende, menar Maj.

- De yttre attributen, som smink och kläder, kan också ge bättre självförtroende men hjälper bara för stunden och inte i längden. Det kan bli en falsk självkänsla som kan få en att tro att man är värd mer, berättar hon och skildrar exempel som hon har varit med om;

- Jag ser tjejer som har varit väldigt populära men som har ställts inför en verklighet som kräver annat av dem. De tror att livet ska fortsätta att gå som på räls men det gör det ju inte, man råkar ut för svårigheter även fast man är snygg.

Maj tror att det här är ett av de sorts kvinnoförtryck som finns kvar idag, att det har flyttat in till tjejerna själva.

- Om tjejer hela tiden bara tänker på sitt yttre och går omkring och är hungriga och trötta så kan man ju inte mopsa upp sig heller. Därför blir det ett sätt att hålla tjejer i schack också, berättar hon och tydliggör vikten av att våga säga ifrån.

Små barn kan gång på gång göra misstag utan att förlora självförtroendet. För dem är ingen fråga för pinsam och ingenting för omöjligt. Maj berättar att man från början har bra självförtroende, men att man kan förlora det på vägen.

- Det kan börja redan i familjen, sedan kommer skolan och får man då höra att man inte duger eller inte är tillräckligt duktig sjunker självförtroendet, förklarar hon och bekräftar värdet av att få uppskattning.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.