Annons

Krav på skärpt lag för betalning av assistans

Assistansersättning • Publicerad 12 november 2019
Försäkringskassa vill att regeringen ska ändra lagen så att inte assistansersättning betalas ut felaktigt. Arkivbild.
Försäkringskassa vill att regeringen ska ändra lagen så att inte assistansersättning betalas ut felaktigt. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Försäkringskassan ber regeringen ändra lagen för att förhindra att assistansersättning betalas ut till personer som inte har tillstånd att bedriva personlig assistans från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

I dag anser sig inte myndigheten kunna säga nej till att betala ut ersättning, om pengarna går via den funktionshindrade till anordnaren och den personen saknar tillstånd

Annons

Myndigheten lägger fram sina skäl i ett brev till regeringen. En dom i Högsta förvaltningsdomstolen i år slår fast att utbetalningar inte går att stoppa om den funktionshindrade är den som får pengarna och sedan skickar dem vidare till den som ska stå för assistansen, även om den personen/aktören saknar tillstånd.

Försäkringskassan vill också att ersättning ska hållas inne om den funktionshindrade inte har anmält anställda assistenter till Ivo. Samma ska gälla för kommuner eller regioner som inte har anmält verksamhet till Ivo.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons