Annons

Krav på rättvisa efter hån av döende i Kanada

Kanada • Publicerad 4 oktober 2020
Joyce Echaquans make omfamnas av en av parets söner i Joliette i den kanadensiska provinsen Québec. Bild från 2 oktober.
Joyce Echaquans make omfamnas av en av parets söner i Joliette i den kanadensiska provinsen Québec. Bild från 2 oktober.Foto: Paul Chiasson/AP/TT

"Rasism är ett virus", skanderade de tusentals demonstranter som under lördagen fyllde kanadensiska Montréals gator med trummor och sång. Folkmassan kräver ett slut på vad de menar är strukturell rasism mot landets ursprungsbefolkning efter ett dödsfall som skapat kontroverser.

Atikamekw-kvinnan Joyce Echaquan låg för döden när vårdpersonal förolämpade och hånade henne tidigare i veckan. En film som sjubarnsmodern Echaquan själv spelade in strax innan hon dog visar hur hon skrikandes vädjar om hjälp, men bemöts med orden "du är dum i huvudet" och nedsättande kommentarer om hennes livsval från sjuksköterskor.

Annons

Under helgens protester riktades krav på en offentlig utredning av händelsen mot provinsen Québecs mittenregering och dess premiärminister François Legault. Demonstranterna kräver också att regeringen erkänner att strukturell rasism präglar den fransktalande provinsen. På lördagseftermiddagen meddelade Québecs säkerhetsminister att en utredning kommer att inledas.

Echaquans familj planerar att stämma sjukhuset och den berörda personalen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons