Annons

Krav på fler soldater till polska gränsen

Polen • Publicerad 7 augusti 2023
Migranter vid en gränsövergång vid Polens och Belarus gräns 2021. Arkivbild.Foto: Oksana Manchuk/AP/TT

Polen fortsätter att varna för vad man kallar en operation iscensatt av Ryssland och Belarus – en ny "hybridattack" där migranter slussas mot EU:s gränser.

– Vi talar om en operation organiserad av den ryska och belarusiska underrättelsetjänsten som blir mer och mer intensiv, säger Polens biträdande inrikesminister Maciej Wasik under en presskonferens.

Annons

Polska gränsbevakningen uppmanar nu försvarsdepartementet att skicka ytterligare 1 000 soldater till gränsen.

Under en tidigare gränskris sommaren 2021 försökte tiotusentals migranter – de flesta från Mellanöstern – ta sig in i Polen, Litauen och Lettland från Belarus.

Då anklagade väst Belarus för att med Ryssland organisera en hybridattack, med syftet att destabilisera motståndaren.

Tomasz Praga, direktör vid Polens gränsbevakning, säger att läget nu inte är så "kaotiskt som det var för två år sedan".

Enligt honom har 19 000 migranter försökt korsa gränsen till Polen från Belarus hittills i år, jämfört med hela fjolårets 16 000.

Bara i juli i år försökte 4 000 migranter ta sig över.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons