Annons

Kranvattnet smakar salt i torkans Uruguay

Torkan i Uruguay, som sedan tre år tillbaka är uppe på rekordnivåer, har lett till en vattenkris. Sedan slutet av april smakar kranvattnet salt och gravida kvinnor uppmanas att köpa mineralvatten.
Uruguay • Publicerad 9 juni 2023
Stora protester har brutit ut i Uruguay efter det att regeringen har beslutat om att blanda dricksvattnet med saltvatten.
Stora protester har brutit ut i Uruguay efter det att regeringen har beslutat om att blanda dricksvattnet med saltvatten.Foto: Matilde Campodonico/AP/TT
Kartan visar Paso Severino, vattenreservoaren som förser hälften av Uruguays invånare med kranvatten.
Kartan visar Paso Severino, vattenreservoaren som förser hälften av Uruguays invånare med kranvatten.Foto: Anders Humlebo/TT

Vattenreservoaren Paso Severino, som förser över hälften av landets invånare med kranvatten, var förra veckan nere på 5 procent av sin kapacitet.

"Nederbörden den 26 maj gjorde att lagren kunde förlängas med en vecka. Situationen är dock fortfarande mycket kritisk", skrev det statligt ägda vattenverksföretaget OSE i en rapport i fredags.

Smakar salt

Annons

Som åtgärd har Uruguays regering beslutat att blanda vattenreservoarerna med saltvatten från Río de la Platas flodmynning, vilket har lett till att natrium- och kloridnivåerna nu överskrider hälsomyndigheternas maxgräns. Gravida kvinnor och personer med hjärt- eller njursjukdomar uppmanas att köpa mineralvatten, rapporterar flera medier.

– Det här är för en liten del av befolkningen, resten kan vara säkra på att det inte finns någon hälsorisk, sade folkhälsominister Karina Rando på en pressträff i början av maj.

Till följd av regeringens reform har stora protester brutit ut i landet.

– Det är inte torka, det är plundring, skanderade man under demonstrationer som hölls i Montevideo förra veckan.

Utbredd torka

Oppositionspolitiker och demonstranter menar att vattenbristen till stor del är en följd av dåligt ledarskap, korruption och storföretagens vattenförbrukning. Det finns sedan tidigare planer på att privatisera delar av vattenreningen i landet.

– Vi vill inte att vattnet ska vara en affärsverksamhet, människornas nödvändigheter ska inte vara vinstdrivande, säger Ernesto Spaizman, demonstrant och medlem i fackförbundet för tjänstemän vid Republikens universitet, till nyhetsbyrån AFP.

Läraren Paula Padilla, som även hon har deltagit i demonstrationerna, påpekar att låg- och medelinkomsttagare inte har råd att köpa det mineralvatten som nu krävs.

– Det är inte möjligt för alla, säger hon till AFP.

Uruguay är inte det enda landet i Sydamerika som lider av torka till följd av klimatförändringarna. Under de fyra sista månaderna av 2022 noterade regionen den lägsta nederbördsnivån på 35 år.

I januari utlyste den chilenska regeringen nödläge för jordbruket i regionen Magallanes i södra Chile. Och i Argentina kom man i mars fram till att den värsta torkan på över 60 år hade nått sitt slut.

Fakta: Uruguay

Uruguay, med en yta på 176 215 kvadratkilometer, är beläget intill Sydamerikas östra kust mellan grannjättarna Argentina och Brasilien. År 2021 hade landet knappt 3,5 miljoner invånare, varav cirka 1,4 miljoner bor i huvudstaden Montevideo.

Landet president heter Luis Lacalle Pou och tillhör det konservativa Blancopartiet. När han tillträdde i januari 2020 innebar det slutet på ett 16 år långt vänsterstyre i landet.

Lacalle Pou har stöd av fem partier i kongressen, där vänsteralliansen Breda Fronten fortfarande är störst.

Källa: Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons