Annons

Kramer: "Svårt för förbund att stoppa dopning"

Andreas Kramer deltog i terräng-EM i december och firade Robel Fsihas guld på plats i Portugal.
Beskedet om landslagskamratens dopningsöverträdelse ställde dock allt på ända.
Friidrott • Publicerad 13 februari 2020
Andreas Kramer (mitten) slutade trea på 800-metersloppet i Sätrahallens GP-tävling.
Andreas Kramer (mitten) slutade trea på 800-metersloppet i Sätrahallens GP-tävling.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nyheten om att Robel Fsihas A-prov lämnat spår av en otillåten substans innebar det fjärde fallet på blott sex år där en svensk friidrottare med utländsk bakgrund utretts för brott mot dopningsregler.

I samband med GP-galan i Sätrahallen, utanför Stockholm, riktade den norske löparstjärnan Filip Ingebrigtsen kritik mot såväl det svenska som norska friidrottsförbundet och sade bland annat att det var "naivt av oss att bara ta emot en massa löpare".

Annons

Ingebrigtsen efterlyste ett system där man lär ut antidopningsregler för nyanlända och ställer högre krav från landslagshåll.

"Får antidopningsutbildning"

Svenske 800-meterslöparen Andreas Kramer argumenterar inte emot norrmannen, men påtalar samtidigt att det bedrivs ett antidopningsarbete som inkluderar alla aktiva.

– Så kan det mycket väl vara (som Ingebrigtsen säger). Jag är inte så insatt i det egentligen utan försöker göra det bästa för mig själv. Men vi gör ju något antidopningsarbete där alla aktiva svarar på frågor och genomgår en antidopningsutbildning. Man får svara på frågor om dopning och hur man ser på det. Det vet jag att vi har gjort, säger han.

Att det någonstans har brustit i den svenska antidopningsinsatsen är dock svårt att säga emot efter Fsihas fall – som anmärkningsvärt nog blev känt bara dagar efter nyheten om att OS-bronsvinnaren i brottning, Jenny Fransson, ertappats med den anabola steroiden metyltestosteron i kroppen.

– Jag är förvånad över båda de fallen. Det är klart att det är två för mycket, det är inte bra för idrotten. Samtidigt kanske det är svårt för förbund att stoppa det helt. Det är alltid upp till en individ. Man kan arbeta emot det, så klart, men i slutändan är det alltid en individ som ska vara ansvarig.

Firade guldet

TT: Hur reagerade du på Fsiha-fallet när det blev känt?

– Väldigt tråkigt. Jag var med på terräng-EM och sprang lagstafetten. Vi var jätteglada för guldet han tog, så klart, men när det här kom i efterhand så blir det ju inte lika kul. Man vill ju hålla sig borta från dopning. Men jag kan inte göra så mycket mer än att tänka på mig själv.

Robel Fsiha har krävt att även få ett B-prov analyserat. Till Expressen har 23-åringen sagt att han inte har dopat sig medvetet och att han "bara har ätit en medicintablett mot förkylning".

TT: Känner du besvikelse mot Fsiha eller väntar man med det tills det kommer mer information?

– Jag kan inte säga något om det fallet. Jag har bara läst någon artikel så jag kan inte riktigt uttala mig om det. Men det är klart att jag tycker att alla dopningsfall är tråkiga, säger Kramer.

Pelle Strandman/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons