Annons

Jordskalv i Umeå: "Kraftig vibration"

Natur • Publicerad 3 januari 2021
Ett jordskalv inträffade i Umeå på söndagen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett jordskalv inträffade strax utanför Umeå på söndagsförmiddagen. Kraftiga skakningar kändes både av boende i stora delar av centrala staden, och utanför Umeå, skriver Västerbottens-Kuriren. I samband med skakningarna hördes en hög smäll.

– Det var en kraftig vibration. Jag trodde först altantaket hade rasat på huset. Gick ut och kollade, men det var inget som hade rasat, säger en Umeåbo till VK.

Annons

Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, säger till P4 Västerbotten att det var ett jordskalv med magnitud 2,4 på Richterskalan.

Skalvet inträffade klockan 12.22 strax sydväst om Umeå, ungefär nio kilometer från stadskärnan.

– Det var ett relativt ytligt skalv för att vara med svenska mått mätt, det har skett ungefär på fem kilometers djup. Det kan ha bidragit till att det har både hörts och känts i närområdet så pass mycket, säger han till radion.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons