Kostnaderna för socialförsäkringar ökar i år

Ekonomi • Publicerad 4 maj 2020
Coronapandemin gör att staten får betala ut mer ur socialförsäkringarna. Arkivbild.
Coronapandemin gör att staten får betala ut mer ur socialförsäkringarna. Arkivbild.Foto: isabell Höjman/TT

Sjukpenning, tillfällig föräldrapenning och sjuklön – nu ökar statens kostnader för socialförsäkringarna på grund av coronapandemin, meddelar Försäkringskassan. Förra året var kostnaderna ungefär 218 miljarder kronor, men i år väntas de öka med cirka 10 miljarder kronor.

Det är en rad tillfälliga regeländringar som gör att kostnaderna ökar, samt att sjukdomsutbrottet gör att vi är hemma och är sjuka mer. Utgifterna för sjukpenningen väntas exempelvis öka med 1,5 miljarder kronor i år. Den tillfälliga föräldrapenningen kommer enligt prognosen att kosta 8,8 miljarder i år, nästan 1,5 miljarder mer än 2019. Ersättningen för karensdagen i sjukförsäkringen, som införts tillfälligt under mars till maj i år, väntas kosta 1,8 miljarder kronor.

Men virussmittan gör också att vi går till tandläkaren i mindre utsträckning. Det gör att kostnaderna för tandvårdsstödet väntas minska i år med cirka 30 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.