Annons

Körkort för vattenskoter skjuts fram

Ministerns förhoppning var att kravet på körkort för vattenskoter skulle vara på plats redan i sommar.
Nu ser pandemin ut att försena införandet till nästa år.
Politik • Publicerad 5 mars 2021
Vattenskoter i full fart. Arkivbild.
Vattenskoter i full fart. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Smittspridningen av coronaviruset ställer till det för ambitionen att införa krav på förarbevis för vattenskotrar.

För att de praktiska momenten i utbildningen, som ska ligga till grund för förarbeviset, ska kunna genomföras är det rimligt att utbildningarna startar först i sommar och inte i maj som tidigare var planen, anser infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Annons

– Man måste kunna genomföra den praktiska delen av utbildningen på ett sätt så det inte bidrar till ökad smitta, säger han.

Enligt förslaget som är ute på remiss införs särskilda krav på de utbildare som vill tillhandahålla kurser för förarbevis för vattenskoter den 1 juli i år. Transportstyrelsen är den myndighet som ska certifiera utbildarna.

Krav på förarbevis föreslås nu införas den 1 maj nästa år och inte i sommar som ministern tidigare hoppades på.

Även om kravet på förarbeviset inte blir verklighet i år hoppas Eneroth att det ska leda till att man redan i sommar märker en skillnad i beteendet när det gäller vattenskotrar. Antalet olyckor med vattenskotrar har ökat de senaste åren.

– Om folk som vill köra vattenskoter kan genomgå utbildningen hoppas jag att vi inte behöver uppleva det vi såg under förra sommaren med väldigt mycket oseriös aktivitet, säger Tomas Eneroth.

Sedan 2019 gäller en åldersgräns på 15 år för att köra vattenskoter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons