Annons

Koranbränningar kom på tal i FN

Ledare från flera muslimska länder, däribland Turkiet, Iran och Qatar, fördömde koranbränningar i FN:s generalförsamling på tisdagen.
FN • Publicerad 20 september 2023
Flera ledare från muslimska länder, däribland Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, fördömde den senaste tidens koranbränningar i sina tal vid FN:s generalförsamling.
Flera ledare från muslimska länder, däribland Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, fördömde den senaste tidens koranbränningar i sina tal vid FN:s generalförsamling.Foto: Richard Drew/AP/TT

– Den mentalitet som uppmuntrar de avskyvärda attackerna mot den heliga Koranen i Europa, genom att tillåta dem under skenet av yttrandefrihet, förmörkar i huvudsak (Europas) egen framtid, sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Han sade vidare att rasism och islamofobi sprids till "outhärdliga nivåer".

Annons

– Tyvärr fortsätter populistiska politiker i många länder att leka med elden genom att uppmuntra sådana farliga trender.

Irans president Ebrahim Raisi höll upp en koran från talarstolen.

– Respektlöshetens eld kommer inte att övervinna den gudomliga sanningen, sade Raisi, vars framträdande sker ett år efter det att 22-åriga Mahsa Aminis död blev gnistan för en omfattande proteströrelse i Iran, som regimen sedan dess försökt slå ned med våld, hot och dödsstraff.

Emiren av Qatar sade i sitt tal att handlingar som medvetet äventyrar andras helighet inte ska ses som yttrandefrihet och tillade att Koranen är för helig för att kunna vanhelgas av en "vettlös" person.

– Jag skulle säga till mina muslimska bröder att det är otänkbart för oss att bli distraherade av en idiot eller en partisk person när det faller honom in att provocera oss genom att bränna den heliga Koranen, sade emir Tamim bin Hamad Al Thani.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons