Annons

Kontrollen över sprängämnen brister

Polisen misstänker att civila sprängämnen används vid kriminella sprängningar, men kontrollen av dem brister. Det säger inrikesminister Mikael Damberg (S), som inte utesluter nya lagar för att öka förmågan.
Politik • Publicerad 12 februari 2020
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Civila sprängämnen misstänks ha använts vid kriminella sprängningar den senaste tiden. Det är dock oklart om sådana sprängämnen kommer från Sverige eller utlandet. Damberg träffade därför företrädare för byggbranschen på onsdagen för att diskutera åtgärder för att minska kriminellas tillgång till sprängmedel.

– Branschen visar stort intresse för att vara med och hjälpa till med detta, säger Damberg.

Annons

Inrikesministern anser bland annat att tillsynen av företag som har rätt att använda sprängämnen behöver bli bättre. Det är kommunerna som har tillsynsansvaret.

– Det var många som vittnade om att flera av de här företagen inte har haft någon tillsyn på väldigt länge. Så kan vi inte ha det om vi ska ha upp säkerhetsnivån, säger Damberg.

Tillståndskrav påverkar

Det finns i dag ingen klar bild över hur mycket sprängämnen som stjäls från byggen.

– Många vittnade om att dagens system med tillståndskrav gör att det inte är säkert att alla anmäler eventuella stölder för att man då riskerar bli av med tillståndet, säger Damberg.

TT: Verkar det ske många stölder?

– Det var inte några representanter från stora byggbolag som sa att de har rapporter om stora stölder, säger Damberg.

Vid vissa byggen, som anläggningsbyggen, till exempel tunnlar, är det svårare att kontrollera om sprängämnen försvinner.

– Det vittnades om att det inte är svårt att lägga bort två kilo vid en sprängning och därmed samla på sig ganska mycket sprängmedel vid sidan av.

Bakgrundskontroller

En annan fråga som var uppe på mötet var bakgrundskontroller av de på företagen som har rätt att hantera sprängämnen.

– Det finns intresse från branschen om hur man bygger ett smartare system med bakgrundskontroller, säger Damberg.

Annons

På mötet fördes, enligt ministern, även fram idéer om hur utbildningen för att få sprängkort kan bli bättre. Även behovet av att ursprungsmärka sprängämnen lyftes.

Damberg ska nu ha bilaterala möten med företrädare för byggbranschen och om några veckor ha ett nytt runda bordssamtal. Han utesluter inte att nya lagar och förordningar kan behövas för att förbättra kontrollen över sprängämnen.

Peter Wallberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons