Annons

Kontio och Kihlström dominerade BC-finaler

Två av landets bästa kuskar, Jorma Kontio och Örjan Kihlström, vann samtliga fyra Breeders Crown-finaler i Eskilstuna.
Kontio inledde med seger bakom treåringarna Brother Bill och Ganga Bae. Kihlström avslutade söndagens V75-omgång med vinst bakom Conrads Rödluva och Farfantone Am.
Trav • Publicerad 10 november 2019
Jorma Kontio är nu bara 22 stycken segrar ifrån att passera den magiska gränsen på 11|000 triumfer. Arkivbild.
Jorma Kontio är nu bara 22 stycken segrar ifrån att passera den magiska gränsen på 11|000 triumfer. Arkivbild.Foto: Tore Meek

Brother Bill tränas av Timo Nurmos och fick en lugn start på karriären. Men under hösten har utvecklingskurvan pekat spikrakt uppåt. Han var överraskande tvåa i det största årgångsloppet – Kriteriet – för en dryg månad sedan. Hade till och med kunnat vinna utan en störning i sista kurvan.

Brother Bill vann sedan BC-semifinalen på Solvalla och var bara bäst i finalen.

Annons

Kontio var bestämd i sin taktik; det var spets som gällde, för att stanna där.

– Hästen har utvecklats väldigt mycket. Jag hade den känslan tidigt att han skulle vara bäst på hösten och det känns förstås bra när det stämmer, sade Timo Nurmos.

Mot 11 000 segrar

Med Ganga Bae, som tränas av Stefan Melander, var det också ledning från start till mål som gällde.

– Två jättefina treåringar i mycket bra form. Brother Bill hade faktiskt krafter kvar i mål. Ganga Bae vann säkert mot Mascate Match som tryckte på utvändigt, kommenterade finländaren.

Jorma Kontio är på väg mot seger nummer 11 000 i en fantastisk karriär. Det saknas bara 22 stycken, enligt Svensk Travsport (ST).

Kontio körde sitt första lopp som 13-åring hemma i Uleåborg i Finland. Under 1980- och 90-talet dominerade han hemma i Finland. 2001 flyttade Kontio till Sverige och har hela tiden tillhört toppen bland kuskar.

– Jag gillar verkligen mitt jobb, att köra lopp är det roligaste som finns. Jag kommer att fortsätta att tävla så länge jag bara orkar, säger 66-åringen.

Örjan Kihlström, 57, ligger på drygt 6 500 segrar men har vunnit fler och större lopp än Kontio.

Söndagens dubbel innebär att Kihlström har vunnit hela 17 BC-finaler i de fyra olika klasserna.

17 BC-segrar

Flest av alla.

Annons

– Jaså, är det så många? Siffror och statistik är inte min bästa gren men 17 segrar låter ju bra.

Conrads Rödluva var drottning i fjol men har fått ge sig mot Activated och Racing Brodda i de tre största loppen. Men nu fick ”Rödluvan” äntligen en stor seger i år.

– Hon har varit bra varje gång men några andra konkurrenter har varit lite bättre. Men skönt att hon fick vinna och hon kändes väldigt fin idag, sade Kihlström.

Tränaren Daniel Redén kunde bara hålla med.

Solvallakusken utnyttjade ett par galoppmissar från några konkurrenter i fyraåringsfinalen och kunde överta ledningen med Farfantone Am. När han fick bestämma efter långsamma 1.14,5 första varvet blev det en säker vinst.

– Detta har rent ut sagt varit ett skitår för stallet så den här segern känns extra bra, sade tränaren Roger Walmann.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons