Annons

Konkurrens mellan bensinbolag granskas

Ekonomi • Publicerad måndag 17:36
Konkurrensverket utreder bensinbolag. Arkivbild.
Konkurrensverket utreder bensinbolag. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Konkurrensverket har inlett en tillsynsutredning mot fyra stora bensinbolag, för att undersöka om bolagen bryter mot konkurrenslagen, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

På sina hemsidor publicerar bolagen rekommenderade priser, vilket myndigheten nu väljer titta närmare på. Prisangivelserna anses kunna bidra till att bensinbolagen utbyter för mycket information med varandra, vilket skulle kunna påverka konkurrensen.

Annons

Enligt Helena Höök vid Konkurrensverket finns det risk för att bolagen krigar om priset i mindre omfattning ifall de känner till varandras strategier kring prissättning.

– Det vi tittar på är om det här kan leda till en samordning mellan bolagen som skulle kunna strida mot konkurrenslagen, säger hon till Ekot.

Om Konkurrensverket kommer fram till att bolagen brutit mot lagen, kan de bland annat bli tvungna att betala en straffavgift.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons