Annons

Kommuner fortsätter utmana ebo-lagen

Politik • Publicerad 5 oktober 2020
Malmö är en av tre kommuner som även nästa år vill undanta hela kommunen från ebo-lagen. Arkivbild.
Malmö är en av tre kommuner som även nästa år vill undanta hela kommunen från ebo-lagen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Flera kommuner vill även nästa år begränsa asylsökandes möjlighet att bosätta sig där och samtidigt få bidrag, rapporterar Ekot.

Från och med den 1 juli i år fick 32 kommuner möjligheten att undanta utsatta områden från lagen om eget boende (ebo). Det innebär att de kunde peka ut områden inom kommunen med särskilda socioekonomiska utmaningar där asylsökande, om de ändå valde att bosätta sig där, blir av med sin dagsersättning från Migrationsverket.

Annons

Elva kommuner valde då att peka ut hela kommunen, något som möttes av kritik, från bland annat regeringen. Efter detta skärptes regelverket.

Trots det väljer nu Malmö, Filipstad och Eskilstuna att även nästa år undanta hela kommunen.

Nära 21 000 av drygt 36 000 asylsökande i Sverige bor i eget boende med dagsersättning från Migrationsverket. Tanken med undantagen från ebo-lagen är att det ska minska problem med trångboddhet och hårt tryck i redan trängda orter och bostadsområden samt motverka segregation.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons