Annons

Kommunal trappar upp konflikten

På måndag börjar strejken i kommunerna i Kalmar, Oskarshamn och Västervik. Två veckor senare är det dags för Borgholm, Emmaboda, Högsby, Mönsterås, Nybro och Torsås att dras in i konflikten.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2003

Kommunal försöker nu öka pressen på arbetsgivarna med ett nytt storvarsel som tar ut ytterligare 47 000 medlemmar i strejk i 137 kommuner. Och från och med den 26 maj är de inte tidsbegränsade. Kommunalarna i de sex länskommunerna som då är uttagna i strejk ska strejka till avtalet är klart.

- Vi upplever att Kommunförbundet är avskärmat från verkligheten. Det är märkligt att de inte har uppfattat det stöd vi har, säger Kommunals länsordförande Conny Ohlsson.

Annons

Det var en händelse som såg ut som en tanke att Kommunals nya varsel las i stort sett samtidigt som motparterna Kommunförbundet och Landstingsförbundet öppnade sin gemensamma kongress som syftar till att slå samman de två organisationerna.

Annan agenda

Det stod framtid och visioner på dagordningen för kommun- och landstingspolitikerna. Men Kommunal ville sätta en annan agenda.

- Ja, det är ett rejält varsel, säger Conny Ohlsson.

Nu dras också storstäderna in i konflikten, i Stockholm, Göteborg och Malmö tas alla kommunalare ut förutom de i barnomsorgen.

- Vi hoppas att kommunerna sätter press på sina företrädare.

Viss besvikelse

Kommunal har nära kopplingar till främst socialdemokraterna och vänsterpartierna har också majoriteten i Kommun- och Landstingsförbundet.

- Visst känner vi en viss besvikelse på socialdemokraterna och vänstern. Även om politikerna inte vill lägga sig i lönerörelsen kan de ju berätta för sina direktörer att de vill ha en uppgörelse, säger Conny Ohlsson.

- På 1 maj fick vi en massa stöd, nu måste de visa det i praktisk handling.

Annons

Men på arbetsgivarsidan är reaktionerna fortsatt kallsinniga.

- Vi har tyvärr inte den ekonomi som krävs för att gå med på de nivåer som Kommunal kräver. Den kommunala ekonomin förbättras inte av att Kommunal utökar sina varsel, säger Markus Gustafsson, direktör på Kommunförbundet.

- Nonchalans, kallar Conny Ohlsson det svaret och menar att det finns pengar och att det också handlar om den framtida rekryteringen.

Inte på dagordningen

Anders Andersson, ordförande i landstingsstyrelsen och gruppledare i landstingsförbundets styrelse, befinner sig på den pågående förbundskongressen i Linköping men säger att Kommunals strejkvarsel inte är något som stått på dagordningen.

- Huvudfrågan för oss har varit sammanslagningen av Kommun- och Landstingsförbundet. Vad gäller strejken vill jag säga att vi under förhandlingarna ville gynna vårdpersonalen. Men Kommunals krav på högre lön för samtliga grupper, kunde vi inte gå med på. Jag tror Kommunal misstar sig, den vanlige skattebetalaren vill nog gärna ge vårdpersonalen högre lön, men kanske inte till de övriga grupperna.

Conny Ohlsson hoppas att det senaste varslet ska leda till ett snabbt avtal.

- Men vi är beredda att hålla på så länge det behövs.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons