Sverige & Världen

Kölns polischef tvingas avgå

Tyskland (TT) Artikeln publicerades

Kölns polischef Wolfgang Albers tvingas lämna sin post efter kritiken mot hur polisen handskades med våldshändelserna i staden på nyårsaftonen.

En regeringskälla säger att Albers förtidspensioneras och att han fick beskedet av inrikesminister Ralf Jäger.

Polisen har sagt att omkring tusen män av utländskt ursprung rånade, hotade och ofredade kvinnor under nyårsnatten.

Förbundskansler Angela Merkel krävde i torsdags att myndigheterna noggrant utreder de rapporterade attackerna mot kvinnor. Hon vill också ha en öppen redovisning av det som hänt.

  Över 120 kvinnor ska ha råkat ut för övergreppen, bland annat två anmälningar om våldtäkt.

  Kölnpolisen har förhört 31 utländska medborgare som misstänkta. Av dem är 18 asylsökande, enligt inrikesdepartementet. De flesta misstänks för stöld och orsakande av kroppsskada.

  Hårdare tag

  Tyska politiker har ömsom krävt hårdare tag i asylpolitiken, ömsom manat till att inte låta massövergreppen – där polisen beskrivit förövarna som av "arabiskt eller nordafrikanskt ursprung" – leda till generaliserad kritik mot människor på flykt.

  Merkels välkomnande politik gentemot flyktingar har kritiserats efter Kölnövergreppen. I ett dokument som nyhetsbyrån Reuters tagit del av inför ett möte med partiledningen i Mainz kräver hennes eget parti CDU att flyktingar och asylsökande som döms till fängelse eller skyddstillsyn ska fråntas rätten till asyl.

  Hennes socialdemokratiske koalitionspartner Sigmar Gabriel delar den uppfattningen.

  – Varför ska tyska skattebetalare betala för att utländska brottslingar placeras i fängelse? Hotet om att tillbringa tid bakom galler i hemlandet är mycket mer avskräckande än fängelsestraff i Tyskland, säger han enligt Reuters.

  "En väckarklocka"

  I CDU-dokumentet krävs också att det ska bli lättare att utvisa kriminella asylsökande samt ökad videoövervakning. Julia Klöckner, ledare för CDU i Rheinland-Pfalz, anser att övergreppen har varit en väckarklocka för Tyskland.

  – Jag tror verkligen att vi behöver ta bort skygglapparna, säger hon till den tyska tv-kanalen ZDF.

  Bland migranter och flyktingar i Tyskland växer nu oron för en häftig motreaktion.

  – Det första vi tänkte var: nu kommer tyskarna att hata oss, säger 32-årige Asim Vllaznim, asylsökande från Kosovo, till AFP.

  Det har protesterats både för och emot flyktingmottagandet i Tyskland efter nyårsnatten. Den här protesten mot sexism och rasism genomfördes i Köln i onsdags.

  Hermann J Knippertz/AP/TT