Annons

Australien: Koalan är nu utrotningshotad

Koalan klassas officiellt som utrotningshotad på Australiens östkust.
För att rädda det gulliga trädlevande pungdjuret lovar Australiens regering att satsa över 300 miljoner kronor.
Australien • Publicerad 11 februari 2022
Koalan riskerar att försvinna från Australiens östkust. På koalasjukhuset i Port Macquarie i New South Wales vilar koalan George upp sig. Arkivbild.
Koalan riskerar att försvinna från Australiens östkust. På koalasjukhuset i Port Macquarie i New South Wales vilar koalan George upp sig. Arkivbild.Foto: Emma Gyllestad/TT

Skogsbränder, avverkning, torka och sjukdomar har de senaste tjugo åren fått antalet koalor att störtdyka i östra Australien. Tidigare har landets nationalsymbol varit klassad som en "sårbar art".

– Koalor har gått från att inte vara rödlistade, till att anses vara sårbara, till att klassas som utrotningshotade, på ett årtionde. Det är en chockerande snabb nedgång, säger naturvårdsforskaren Stuart Blanch vid Världsnaturfonden WWF i Australien.

Lovar bättring

Annons

Australien klassade på fredagen koalan som utrotningshotad i delstaterna New South Wales och Queensland samt i Australian Capital Territory. Landets miljöminister Sussan Ley säger att hon med den stämpeln vill säkerställa att koalapopulationen i östra Australien får ett starkare skydd.

– Vi vidtar aldrig tidigare skådade åtgärder för att skydda koalan, säger miljöministern och lyfter fram att regeringen nyligen lovade en satsning på motsvarande över 330 miljoner kronor för att rädda koalan.

Miljövänner välkomnar beskeden, men kritiserar Australien för att landet misslyckats med att skydda koalorna hittills.

– Dagens beslut välkomnas, men det kommer inte att förhindra att koalan går mot utrotning såvida det här inte åtföljs av skärpta lagar och incitament för markägare att rädda skogen, säger Stuart Blanch.

Tusentals dog i skogsbränder

Hur många koalor som finns kvar i östra Australien är svårt att veta, men beståndet i landet tros ha halverats på tjugo år – från 185 000 till 92 000 – enligt landets Vetenskapliga kommitté för hotade arter. Bara i de omfattande skogsbränderna säsongen 2019–2020 dog tusentals koalor.

– Australiens miljölagar är så pass ineffektiva att de inte har kunnat förhindrat den pågående skövlingen av koalornas habitat i Queensland och New South Wales, säger talespersonen Basha Stasak vid Australian Conservation Foundation.

Fakta: Koalan

Koalan är ett pungdjur som finns i östra Australien i delstaterna Queensland, New South Wales, Victoria och South Australia samt Australian Capital Territory. Tidigare har den funnits i hela landet.

Koalan tillbringar den mesta av sin tid högt uppe i eukalyptusträd. Den lever uteslutande på eukalyptusblad och den äter upp till ett kilo om dagen. Av de omkring 900 olika typerna av eukalyptus som finns i Australien kan koalan äta omkring 60.

Innan européerna kom till Australien fanns det miljontals koalor. En hård pälsjakt utrotade dem nästan innan jakten förbjöds 1927. Därefter växte beståndet sakta. Men de senaste 20 åren har antalet djur åter sjunkit dramatiskt.

I det vilda kan djuret bli 15–20 år.

Källor: Port Macquarie Koala Hospital, National Geographic, WWF, Australian Koala Foundation

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons