Annons

Knytnävar och inälvor i Taiwans parlament

Företrädare från Taiwans största oppositionsparti KMT har drabbat samman med andra ledamöter i ett grisigt parlamentsbråk med geopolitiska dimensioner.
Taiwan • Publicerad 27 november 2020
Demonstranter med en uppblåsbar gris under en protest i Taipei i Taiwan den 22 november mot beslutet att tillåta import av amerikanskt fläsk från grisar som matats med ett tillväxthormon som är förbjudet i EU och Kina.
Demonstranter med en uppblåsbar gris under en protest i Taipei i Taiwan den 22 november mot beslutet att tillåta import av amerikanskt fläsk från grisar som matats med ett tillväxthormon som är förbjudet i EU och Kina.Foto: Chiang Ying-Ying/AP/TT

Bakgrunden är ett beslut från Taiwans president om att bland annat tillåta import av fläsk från USA som innehåller ett tillväxthormon som är förbjudet i EU och Kina.

Beslutet, som beskrivits som ett steg på vägen mot ett framtida frihandelsavtal med USA, har välkomnats av Washington. Men kritiken från Kinavänliga KMT har varit skarp och har fått understöd av många taiwanesers oro för matsäkerheten efter flera livsmedelsskandaler de senaste åren.

Annons

KMT har protesterat mot beslutet genom att hindra premiärminister Su Tseng-Chang från att tala i parlamentet. Under fredagens sammanträde försökte det styrande DPP försäkra att Su kunde tala genom att bilda en skyddande mänsklig mur runt honom.

KMT:s ledamöter svarade med att störa honom med olika former av oljud – och genom att kasta grisinälvor mot premiärministern. Under en kort stund uppstod även handgemäng.

DPP kallar tilltaget "vidrigt" och konstaterar att inälvorna spridit stank i parlamentet.

Men KMT försvarar sina metoder.

"För att skydda människors hälsa och trygga en grundläggande matsäkerhet kan oppositionspartiet inte annat än göra motstånd", skriver man i ett uttalande.

Fakta: Kina och Taiwan

Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det kinesiska fastlandet. Nationen fungerar i praktiken som en självständig stat, men det anspråket har bara godkänts av ett fåtal länder runt om i världen. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska återförenas med Kina.

Landet styrs sedan 2016 av Demokratiska progressiva partiet (DPP), med president Tsai Ing-Wen. DPP förespråkar formell självständighet, medan oppositionspartiet Kuomintang (KMT) säger nej både till självständighet och ett enande med Kina.

En undersökning från amerikanska forskningscentret Pew våren 2020 visade att få taiwaneser vill se nära politiska band till Peking. Åsikten väger särskilt tungt i den yngre generationen.

Taiwan är ekonomiskt välutvecklat och på flera sätt progressivt. 2019 blev det första land i Östasien att legalisera samkönade äktenskap.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons