1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Knuffade kvinna framför tåg – döms till vård

Mannen hörde en röst i huvudet som sade "angrip eller dö" och knuffade ner en kvinna i 70-årsåldern framför ett godståg.
Kvinnan fick livshotande skador och nu döms 33-åringen för mordförsök till rättspsykiatrisk vård.
Polis och räddningstjänst på plats efter att en kvinna blivit påkörd av tåget på Lunds centralstation i början av december i fjol sedan en man knuffat ner henne från perrongen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Det var bara en slump att det var just den äldre kvinnan som mannen gick till attack mot en decemberkväll förra året på Lunds centralstation. Den 33-årige mannen har lidit av vanföreställningar sedan 2012 och hörde en röst i huvudet som uppmanade honom att putta kvinnan framför tåget – annars skulle han dö.

Först fick kvinnan en knuff så att hon föll ner på perrongen. Ett vittne till händelsen försökte stoppa mannen, men 33-åringen lyckades i samma stund som ett godståg passerade genom stationen i en hastighet av cirka 40 kilometer i timmen knuffa ner kvinnan på spåret.

Kvinnan, som är i 70-årsåldern, fick livshotande skador, enligt domen från Lunds tingsrätt. Även om hon aldrig kommer att bli helt återställd har målsägarbiträdet uppgett att hon kommer att kunna föra en tillvaro ungefär som innan händelsen, skriver lokala medier.

Själv satte sig mannen på en bänk efter attacken och väntade in polisen. Nu dömer tingsrätten honom för mordförsök och påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, enligt domen.

En rättspsykiatrisk undersökning visar att mannen, som erkänt brott, led av en allvarlig psykisk störning vid såväl tidpunkten för dådet som vid undersökningen.

Mannen ska också betala ett skadestånd på runt 160 000 kronor till kvinnan.

Läs mer

Sport

OAIK tappade ledningen och föll tungt: ”Inte helhjärtat”

”Vi gör en dålig insats från början till slut”, säger Luka Dobrijevic.

SHL

Kaptenskedjan övertygade när IKO premiärvann: ”Kändes riktigt bra”

Jonas Engström tvåmålsskytt när IKO besegrade Linköping.

Öland

Många intresserade av Tribergas förödande brand

Intresset från lokalinvånarna vart stort när hembygdsföreningen bjöd in till vandring i brandens spår, 100 år efter att den inträffade.

Tingsryd • Skulle få ögondroppar

Grannlänet: Hemtjänstpersonal hällde superlim i ögat på vårdtagare

Skulle få ögondroppar – fick i stället superlim.

Kalmar

BILDER: Internt minitri på Varvsholmen

Inget Minitri – men Kalmar RC:s medlemmar körde egen träningstävling.

Oskarshamn

Länet: Gul tegelvilla får inte målas vit: ”Skulle störa gatubilden”

”Det skulle störa gatubilden.”