Annons

Knark lyfter svensk BNP

Ekonomi • Publicerad 15 maj 2021
Ett knarkbeslag som gjorts av tullen. Arkivbild.
Ett knarkbeslag som gjorts av tullen. Arkivbild.Foto: Tullverket/TT

En ny analys av polisen tyder på att knarkhandeln är tio gånger större än vad man tidigare beräknat. Det kan även få betydelse för Sveriges BNP-beräkningar, rapporterar Sveriges Radio, då även den svarta sektorn ska inkluderas i beräkningarna.

– Det här är faktiskt något vi tänkte att vi skulle ägna lite tid åt. Målet med att uppskatta BNP så väl som möjligt är att få ett korrekt mått på den svenska ekonomins storlek. Det har också betydelse i jämförelsen med andra länder och till exempel EU-ländernas medlemsavgifter, säger Helena Kaplan, chef för avdelningen för nationalräkenskaper på Statistiska centralbyrån (SCB), till SR.

Enligt polisens analys smugglas 150 ton knark, värt motsvarande 15 miljarder kronor, in till Sverige varje år. Nästa gång som SCB gör en översyn av beräkningarna är 2024.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons