Annons

Klimatsändebudet John Kerry i Europa

Med USA:s president Joe Bidens planerade klimattoppmöte i april för ögonen reser klimatsändebudet och tidigare utrikesministern John Kerry nu runt i Europa.
USA/Europa • Publicerad 9 mars 2021
USA:s särskilda klimatsändebud, den tidigare utrikesministern John Kerry.
USA:s särskilda klimatsändebud, den tidigare utrikesministern John Kerry.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Kerry var i London på måndagen och besöker under tisdagen Bryssel, där han bland annat träffar EU-kommissionens klimatansvarige förste viceordföranden Frans Timmermans. Senare i veckan åker han vidare till Paris.

Syftet med resan är att stärka de globala klimatambitionerna, enligt amerikanska medier.

Annons

Att Kerry, som vaccinerades mot covid-19 i februari, reser personligen, sker efter noggranna diskussioner med värdländerna, skriver utrikesdepartementet till nyhetssajten Axios. Det sker eftersom "framstegen vi behöver kräver en handfull personliga möten för att koordinera våra insatser".

Inställningen står i bjärt kontrast mot Bidens företrädare Donald Trumps styre, inom vilket klimathotet ofta tonades ner. Trump rev upp klimatlagar och lämnade det globala Parisavtalet om klimatet, med hänvisning till att det kostade för mycket. En av Joe Bidens första åtgärder som president var att återansluta USA till avtalet.

John Kerrys resa sker omkring sex veckor före det digitala klimattoppmöte som Biden planerar att stå värd för den 22 april på Earth Day (Jordens dag).

Senare i år, i november, hålls FN:s klimatmöte COP26 i Glasgow i Skottland i Storbritannien. I London träffade Kerry regeringsföreträdare som förbereder mötet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons