Klimatförändringar utmanar strutsen
– Mycket forskning fokuserar på hur klimatet påverkar individernas överlevnad. Men innan en individ dör förlorar den sin förmåga att reproducera sig. Och kan de inte reproducera sig så spelar det ingen roll om de kan överleva, säger forskaren Mads Schou vid Lunds universitet.
Strutsens ideala temperatur är 20 grader. Om det är fem grader kallare eller fem grader varmare än så dagarna före äggläggning blir det i genomsnitt 40 procent färre ägg, visar forskning från Lunds universitet som gjorts i samarbete med sydafrikanska forskare. Även hannarnas spermieproduktion påverkas.
1 300 strutsar
– Vår forskning visar att strutsar kan reproducera sig i både väldigt hög och väldigt låg temperatur, men de gör det i mycket mindre utsträckning, säger Mads Schou.
Studien har gjorts på 1 300 strutsar under en 20-årsperiod i Klein Karoo i Sydafrika, där temperaturen kan växla från fyra minusgrader till 45 plusgrader. I stället för att utsätta strutsarna för experiment med kontrollerad temperatur inomhus har de följts i sin naturliga miljö, men i inhägnade områden med en hona och en hanne i varje.
Det som var hoppingivande för strutsen som art var att en liten del av honorna verkade vara mycket mindre känsliga för temperaturväxling. Dessa lade både större och fler ägg i höga temperaturer.
Oförändrad spermakvalité
Det visade sig också att antalet kläckta strutskycklingar inte påverkades lika mycket av kyla eller hetta som antalet ägg och spermier, eftersom själva spermiekvaliteten inte påverkades.
Om temperaturen var 25 grader dagarna före äggläggning blev det i slutänden 28 procent färre kycklingar än vid idealtemperaturen. Om det i stället var 15 grader blev resultatet 44 procent färre strutskycklingar.
Dödlighet bland vuxna strutsar till följd av extremhetta är ytterst ovanligt, visade studien. Sammantaget är Mads Schou inte orolig för strutsens framtid, trots klimatförändringarna.
– Jag är inte alls orolig, men det är en utmaning för strutsarna.