Annons

Klättringstävling i Vasaloppet

Skidor • Publicerad 5 november 2019
Backen som nu Vasaloppsåkarna får klättringspoäng för om de är snabba uppför. Arkivbild.
Backen som nu Vasaloppsåkarna får klättringspoäng för om de är snabba uppför. Arkivbild.Foto: Ulf Palm / TT

Nu får även Vasaloppet en klättringstävling. Det är långloppscupen Ski Classics, som Vasaloppet ingår i, som inför en Climb-position vid högsta punkten. Den snabbaste manliga respektive kvinnliga åkaren uppför den långa uppförsbacken strax efter starten vid Berga by kommer att få poäng i långloppscupens deltävling i klättring.

Den deltävlingen infördes säsongen 2017-18. Norges Morten Eide Pedersen vann klättringstävlingen både 2017-18 och 2018-19, medan damsegrarna har varit svenskan Britta Johansson Norgren 2017-18 och norskan Astrid Øyre Slind 2018-19.

Annons

Klättringen startar cirka tre kilometer från starten, efter cirka 13 minuters åkning, och högsta punkten är 528 meter över havet.

Sedan tidigare har långloppscupen två spurtpositioner i Vasaloppet, i Mångsbodarna och i Evertsberg. Vasaloppets eget Bergspris är halvvägs i loppet, i Evertsberg, och det delas även ut sex spurtpriser.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons