Annons

Klarna-konkurrenten rasar på börsen

Amerikanska Affirm – en konkurrent till svenska Klarna – rasar på New York-börsen efter en svag rapport.
Ekonomi • Publicerad 11 februari 2022
Klarna-konkurrenten Affirm har det skakigt på börsen. (Arkivbild)
Klarna-konkurrenten Affirm har det skakigt på börsen. (Arkivbild)Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Amerikanska bolaget Affirm är en av Klarnas största konkurrenter på den amerikanska “köp nu betala sen”-marknaden.

Under gårdagen tvingades bolaget släppa sin rapport i förtid, efter att delar av siffrorna hade läckt via företagets Twitter-konto något som enligt företaget berodde på "den mänskliga faktorn".

Annons

Bolaget redovisade en försäljning på 361 miljoner dollar, motsvarande runt 3,4 miljarder kronor. Samtidigt visade bolaget både på en ökande rörelseförlust, 159,7 miljoner dollar, och en förväntad framtida försäljning som låg lägre än förhoppningarna, enligt Bloomberg.

Aktien rasade efter rapporten och var som mest ner 33 procent. När börserna i USA öppnade på fredagen fortsatte raset, tio minuter efter öppning var aktien ner runt 11 procent.

Marknaden för “köp nu betala sen”-bolag växer snabbt i USA och allt fler butiker och e-handlare ansluter sig till tjänsterna.

Klarna har satsat hårt på att bli en storspelare på den amerikanska marknaden. Bland annat med hjälp av påkostade marknadsföringskampanjer med Snoop Dogg och Lady Gaga.

Men bolagen har också myndigheterna på sig. I december begärde amerikanska konsumentmyndigheter in information från Klarna och några av konkurrenterna, bland annat Affirm och Afterpay.

De två senare har rasat på börsen sedan årsskiftet, Affirm är ned 38 procent och Afterpay 34 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons